Mejla

Wolfgang Hansson

En normal president hade manat till lugn – Trump eldar på

KOLUMNISTER

Under hela valrörelsen och under snart fyra år som president har Donald Trump hamrat in budskapet att journalister är folkets fiender.

Nu verkar presidentens hatbudskap på allvar ha sipprat ner till polisen och delar av allmänheten.

Men det är snarare Trump själv som kvalificerar sig för titeln ”folkets fiende”. Inte journalisterna.

Scen från en typisk presskonferens i Vita huset:
En journalist ställer rutinfrågan vad Trump vill säga till alla amerikaner som nu är oroliga för hur coronasmittan ska drabba dem och samhället.

– Jag säger att du är en usel journalist, blir Trumps svar innan han går vidare till nästa fråga.

Scen från ett av de många valmöten med Donald Trump som jag bevistat.

Presidenten pekar med utsträckt arm mot pressfållan rakt framför honom och rätt in i tv-kamerorna.

– De är fake news allihop, säger han. Hemska lögnare. Det är folkets fiende.

Publiken svarar med att bua åt reportrarna.

I början tyckte jag inte det var så allvarligt. Det kändes som att Trump gjorde media till måltavla mest för att skapa lite underhållning på sina valmöten. Men efter ett tag märkte jag hur publiken började uppträda aggressivt mot journalister och se oss som sina och Trumps ovänner.

Men det är inte bara mot journalisterna som presidenten trummat upp hat. Hårda personangrepp med grova förolämpningar hör till vardagen när Trump kritiserats av någon.

Att medge misstag eller inta en ödmjuk attityd finns inte på kartan. Storsläggan är det som gäller.

Sköt reporter

Motsättningarna i det amerikanska samhället var stora redan när han blev vald men i stället för att ena landet har han med sin ledarstil splittrat USA ännu mer, till ett läge där vissa bedömare på allvar diskuterar möjligheten av ett inbördeskrig i USA.

I kravallernas Minneapolis kan vi se effekten av Trumps fientliga retorik.

Inom loppet av 24 timmar griper polisen ett antal reportrar från CNN medan de är i direktsändning. Det är så pinsamt att guvernören tvingas be om ursäkt.

Polisen tvekar inte heller att skjuta med gummikulor mot journalister iförda gasmasker och skyddshjälmar.

Av ögonvittnesskildringar från reportrar på plats framgår att polisen medvetet siktade på dem när de rörde sig i en större grupp för att minska risken att polisen skulle skjuta på dem av misstag.

I det USA jag lärt känna brukar man som journalist inte behöva oroa sig för att bli beskjuten med gummikulor.

Den här gången verkar polisen, precis som Trump, se pressen som sin fiende.

Allt journalisterna på plats gör är att försöka skildra de upplopp som pågår efter att en vit polis dödat en svart man som han grep och sedan kvävde genom att sätta sitt knä mot mannens hals.

Det innebär inte att reportrarna tycker det är ok att vissa av demonstranterna sätter eld på byggnader och plundrar butiker.

Poliser vaktar utanför en plundrad bensinmack.

Underblåser våldet

Men förståelsen för hur media arbetar har försämrats rejält under Trumps presidenttid. Alla presidenter före honom har accepterat att medias roll är att kritiskt granska den sittande presidenten. Men Trump verkar inte begripa eller acceptera den här rollfördelningen. Han ser normal mediabevakning som en personlig förolämpning.

Däremot tycker han det är helt ok att själv ständigt sprida lögner och grova överdrifter som han tycker att media ska vidarebefordra till sina läsare och tittare utan att ifrågasätta sanningshalten.

Presidenten har sagt att utredningen mot de vita poliserna i Minneapolis bör ha högsta prioritet. Samtidigt underblåser han våldet med sin retorik mot demonstranterna. Så till den grad att Twitter utfärdade en varning mot en av hans tweets för att den uppmuntrade till våld.

USA befinner sig just nu i en mycket svår situation. 100 000 amerikaner har avlidit i covid-19. 40 miljoner amerikaner har förlorat jobben på grund av krisen. De våldsamma kravallerna i Minneapolis har redan spridit sig till andra städer. Det amerikanska samhället är på väg att rämna.

En normal president skulle i ett sådant läge ha försökt lugna människor och mana till besinning och enighet. Trump gör inget av detta. I stället piskar han upp stämningen ännu mer genom att skapa nya konflikter överallt där han kan. Senast genom att beordra USA att lämna WHO mitt i en världsomspännande pandemi, mucka gräl med allt från företrädaren Obama och hota stänga ner social medier.

Donald Trump är sämsta tänkbara ledare för den situation USA är i just nu. Det är inte journalisterna som är en fara för landet utan presidenten.

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

LÄS VIDARE

Svensk journalist skjuten i låret i Minneapolis

ÄMNEN I ARTIKELN

Dödsmisshandeln av George Floyd

Minneapolis

Donald Trump

USA

CNN

Medier

Fake news