Mejla

Wolfgang Hansson

Snöbollseffekten som kan begrava Trump

KOLUMNISTER

Häpnadsväckande okunnig, omdömeslös och farlig.

Bilden som växer fram ur John Boltons bok gör den till det mest förödande vittnesmålet hittills mot Donald Trump.

Än värre för presidenten är att den är en del i en konservativ omsvängning som kan kosta honom valsegern.

Två saker är särskilt allvarliga för Trump när Boltons bok ”Rummet där det hände” i dag läggs fram på bokhandelsdiskarna i USA.

Bolton är inte vem som helst. Han var i 17 månader presidentens nationelle säkerhetsrådgivare, en av de högsta posterna i Vita huset som gav Bolton mer eller mindre obegränsad tillgång till Donald Trump. Han var med på alla viktiga möten i Vita huset och på de flesta toppmöten utomlands.

Donald Trump och John Bolton.

Foto: Evan Vucci / AP

Bolton presenterar förstahandsuppgifter. Han kan citera presidenten exakt och i detalj efter att själv ha hört honom och resonerat med honom. Presidentens fanclub kan möjligen anklaga Bolton för att drivas av hämndmotiv men de kan inte ifrågasätta hans trovärdighet som förstahandskälla.

Bolton är inte vem som helst på mer än ett sätt. John Bolton har tjänstgjort hos tre republikanska presidenter före Trump. Han är en ärkekonservativ hök som står långt till höger i det republikanska partiet.

Hans förödande kritik av Donald Trump är del i ett mönster som vi sett de senaste veckorna. Alltfler som fram till nu varit i Trumps läger går ut och kritiserar honom öppet. Vändpunkten har varit presidentens hantering av coronakrisen och protesterna mot polisvåldet mot svarta.

Dödande hugg

Trumps första försvarsminister James Mattis var först ut med kritik om ”omoget ledarskap”. Därefter några republikanska senatorer som ifrågasatte om de kunde fortsätta stödja Trump. Tätt följt av ett antal generaler som vände sig mot att Trump försökte använda militären för politiska syften när han ville sätta in trupper mot demonstranterna.

Nu utdelar Bolton vad som kan vara det dödande hugget.

När Trumps egna, konservativa meningsfränder börjar vända sig mot honom förebådar det en ny politisk verklighet. Rädslan för att kritisera presidenten och drabbas av hans bannbulla är delvis borta.

Att demokraterna och diverse ”radikala element” attackerar presidenten kan han stå ut med men om de egna revolterar riskerar det att erodera det breda väljarstödet. Trumps kärnväljare kommer inte att överge honom men de räcker inte till för omval.

Till det kommer att John Boltons kritik också är förödande i sak.

Han beskriver en president som är helt i avsaknad av ideologi och riktning i politiken. Det enda som guidar Trump i hans dagliga gärning är att öka chanserna att bli återvald. Det är inte nationens väl och ve som står i centrum utan Trumps.

Bolton ger också bilden av en farligt okunnig president. Trump trodde att Finland var en del av Ryssland och han hade ingen aning om att Storbritannien var en kärnvapennation.

Foto: Alex Brandon / AP

Inte rösta på Trump

– När man har att göra med en president som ställer den typen av frågor är det svårt att veta hur man ska förhålla sig, som Bolton diplomatiskt uttrycker det.

Den förre nationelle säkerhetsrådgivaren bekräftar också i sin bok att Trump försökt pressa Ukrainas president att utreda Joe Biden i utbyte mot att landet skulle få det militära stöd som kongressen redan fattat beslut om. De anklagelser som ledde till att Trump ställdes inför riksrätt men friades.

Men kan man då lita på vad Bolton säger? Han kanske bara hittar på?

Självklart kan det finnas skäl för Bolton att utmåla Trump i extra dålig dager i hopp om att boken då ska sälja bättre och han ska tjäna ännu mer pengar. Men Bolton är ingen fattiglapp.

Dessutom vet alla som följt Trump under hans snart fyra år vid makten att det Bolton säger bara bekräftar den bild de flesta redan fått. Donald Trump är en omdömeslös och självcentrerad person vars ledarskap är en fara för både USA och världen.

Bolton säger öppet att han inte kommer att rösta på Trump i november därför att han är rädd för vilka skador presidenten kan åsamka USA om han får fortsätta i fyra år till. Eftersom han inte heller vill rösta på Joe Biden kommer han att skriva in ett namn på en konservativ som han tycker borde sitta i Vita huset.

Isolerat har den typen av uttalanden förmodligen ingen annan effekt än att som det mesta andra rinna av presidenten. Men som en del av ett mönster där konservativa vänder sig mot Trump kan det bli del av en snöbollseffekt och utlösa den lavin som till slut begraver Donald Trump.

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

LÄS VIDARE

Stridslysten Trump ligger under mot Biden

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2020

John Bolton

Donald Trump

USA

Ryssland

James Mattis

Finland