Kicki Sehlstedt

Prata sex och samtycke med era söner redan nu

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

”Prata sex, samtycke och jämställdhet med era pojkar – för deras och allas skull”, skriver Kicki Sehlstedt.
”Prata sex, samtycke och jämställdhet med era pojkar – för deras och allas skull”, skriver Kicki Sehlstedt.

Det är den 23 april 2018. Jag är på forumet incels.me och gör research för min kriminalroman Oskuld. Temat är hat mot kvinnor på nätet.

Inne på forumet för män som lever i ofrivilligt celibat diskuteras allt från att hantera föräldrars sorg över att inte få barnbarn till hur man ska skada kvinnor på tortyrliknande sätt. För flera av dem är Elliot Rodger, som 2014 dödade sex personer och skadade fjorton i ett attentat i Santa Barbara, Kalifornien, en hjälte och martyr.

Kanadensaren Alex Minassian är också inne på forumet. Denna dag kör han en vansinnesfärd på en av huvudgatorna i Toronto och dödar tio personer, majoriteten kvinnor. Jag kan i realtid följa reaktionerna, och många uttrycker sin beundran. Ett par veckor senare stängs forumet ner på grund av våldsbejakande innehåll.

Året därpå skjuter Christopher Harper-Mercer ihjäl nio personer på ett collage i Oregon och i norska Baerum mördar Philip Manshaus sin 17-åriga styvsyster och attackerar en moské.

Attentat som dessa har fått underrättelsetjänster i västvärlden att se incelrörelsen som ett reellt hot, och i Kanada har ett mord med kvinnohat som motiv klassats som terrorbrott.

 


I Sverige har vi inte haft ett attentat av ensamma, radikaliserade män med anknytning till incelrörelsen, men Säpo anser att de utgör ett växande terrorhot och kräver mer uppmärksamhet från underrättelsetjänsten. I studien ”Ensamagerande våldsverkare” av FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, skärskådas incels tillsammans med jihadister, vitmaktrörelsen och skolskjutare.

Vilka är då männen som identifierar sig som incels?

Den överväldigande majoriteten är inte våldsbejakande, menar Stefan Krakowski, överläkare i psykiatri, som i dagarna kommit ut med boken ”Incel – om ofrivilligt celibat och en mansroll i kris”. Däremot mår många av männen dåligt i sin ensamhet, och funderar på att ta sitt liv.

Gemensamma nämnare för de incels han har intervjuat, förutom att inte lyckas ha en romantisk eller sexuell relation med en kvinna, är att de saknar eller har ett lågkvalificerat arbete. De har knappt något socialt liv, tillbringar mycket tid framför datorn och konsumerar porr.

Stefan Krakowski.
Stefan Krakowski.

Stefan Krakowski menar att incelrörelsen kommer ur en mansroll i kris. Klyftan mellan män och kvinnor ökar när kvinnor får mer makt, högre utbildningsnivå och lön, men könen polariseras också politiskt. Färre män uppger att de är feminister 2018 jämfört med 2014. Hos unga kvinnor går utvecklingen åt motsatt håll.

Om en växande grupp män hamnar utanför samhället ökar risken för radikalisering och framtida våldsdåd. Stefan Krakowski efterlyser gemensamma insatser från skola, föräldrar, sjukvården och polis.

Att inte minst pojkföräldrar har ett enormt viktigt jobb framför sig blir tydligt när jag läser hans intervju med den svenska inceln Magnus.

”Våldtäkt på kvinnor borde inte vara ett så allvarligt brott, det borde istället jämställas juridiskt med att neka betalning för utfört arbete”, säger han.

Prata sex, samtycke och jämställdhet med era pojkar – för deras och allas skull.

 

Publisert:

LÄS VIDARE