Wolfgang Hansson

En käftsmäll för president Biden

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Att republikanerna vill sabotera president Bidens agenda är ingen överraskning.

Mer förvånande är att det demokratiska partiet är på väg att skjuta sig själva i foten.

Får Joe Biden inte igenom sina två viktigaste reformpaket kan han förmodligen vinka adjö till omval och partiet förbereda sig för en brakförlust nästa år.

Allt det som Biden gick till val på att genomföra finns samlat i de två reformpaketen som just nu ligger på kongressens bord.

Förslagen skulle ha klubbats igenom i går men demokraternas talman Nancy Pelosi var tvungen att skjuta på omröstningen för att inte riskera ett förödande nederlag och ökad intern splittring.

Det nedskalade infrastrukturpaketet på en biljon dollar som bland annat innebär byggande av nya vägar, järnvägar, broar, flygplatser och bredband har redan så många republikaner ombord att det går igenom utan problem.

Det sociala reformpaketet har jämförts med Roosevelts The New Deal. Det innebär bland annat införandet av en amerikansk variant av barnbidrag, föräldrapenning och omfattande klimatsatsningar.

Senator Joe Manchin.
Senator Joe Manchin.

Demokraterna kan få igenom det med sin supertunna majoritet i senaten där vicepresident Kamala Harris har utslagsrösten tack vare en särskild process som kallas ”reconcilliation”.

Men två senatorer, Joe Manchin från West Virginia och Kyrsten Sinema från Arizona motsätter sig prislappen på 3,5 biljoner dollar, över 3 000 miljarder kronor.

De anser att det är vansinne att låna så mycket pengar och öka på det redan rekordstora budgetunderskottet och är rädda att inte bli omvalda.

För att sätta press på dem att ändra sig har vänsterflygeln inom det demokratiska partiet sagt att de vägrar rösta för infrastrukturpaketet om de inte får garantier för att även det sociala reformpaketet röstas igenom.

Omval osannolikt

Följden i nuläget är att inget av paketen kan bli verklighet utan att dödläget bryts. Intensiva förhandlingar pågår men det är högst osäkert om det går att nå en kompromiss som räddar presidentens två reformpaket.

Misslyckas Biden kan det få omfattande konsekvenser både för honom själv och det demokratiska partiet.

Nästa år är det mellanårsval till kongressen. Då väljs en tredjedel av senaten om och hela representanthuset. Om Biden inte då kan peka på att han fått igenom viktiga delar av sin reformagenda riskerar demokraterna ett svidande nederlag och kan förlora den knappa majoritet som de i dag har i kongressens båda kamrar.

I ett sånt läge blir det med tanke på det extremt polariserade läget i amerikansk politik omöjligt för Biden att få igenom någonting av sin agenda. Vilket i sin tur gör ett eventuellt omval 2024 högst osannolikt.

”Får Joe Biden inte igenom sina två viktigaste reformpaket kan han förmodligen vinka adjö till omval och partiet förbereda sig för en brakförlust nästa år”, skriver Wolfgang Hansson.
”Får Joe Biden inte igenom sina två viktigaste reformpaket kan han förmodligen vinka adjö till omval och partiet förbereda sig för en brakförlust nästa år”, skriver Wolfgang Hansson.

Republikanerna har som väntat från första början gjort allt för att sabotera Bidens försök att få igenom sina reformer. Men att presidenten skulle bli huggen i ryggen av sina egna var mindre väntat, även om senator Manchin hela tiden varit ett orosmoment.

När omröstningarna kan bli av är i nuläget högst oklart. Det kan bli ikväll eller det kan ta flera veckor.

Börsras väntar

Ovanpå detta pågår ett annat bråk som kan få stora konsekvenser för världsekonomin.

Senast den 18 oktober måste kongressen godkänna en höjning av lånetaket för den amerikanska staten. Annars tvingas USA ställa in betalningarna vilket skulle orsaka omfattande börsras världen över och ekonomisk instabilitet.

Inte kan det väl vara möjligt att amerikanska politiker på det här sättet åsamkar sitt eget land och världen enorm skada?

Nej borde vara det givna svaret men tyvärr är det inte det. För många republikaner är det viktigaste av allt att visa att demokraterna inte kan styra landet för att därmed själva kunna ta makten.

I slutänden brukar det lösa sig men bara att risken ens finns för en amerikansk statsbankrutt skapar finansiell oro. Och i ett chicken race är det alltid svårt för någon av parterna att kontrollera utgången.

De närmaste veckorna blir helt avgörande för president Bidens framtid men även för USA och resten av världen.

 

Publisert:

LÄS VIDARE