Sven förändrade flera människors liv för alltid

KOLUMNISTER

Jag vaknar upp på ett hotellrum i Halmstad i lugnet efter stormen. Det är verkligen lugnt. Bilar med snö på taken som försiktigt kryper fram i snöröken. En gumma står utanför sitt hus och tittar på stuprännan som blåst sönder där uppe. Granarna längs Stationsgatan som i går slungade sig så förtvivlat mot alla som passerade, de står i dag blick stilla. Mumlande samtal över kafébord. Vilken storm det var. Den struntade i det mesta, fällde allt i sin väg, kastade sitt människonamn rakt ut i havet.

De röda och gula varningslamporna på Sverigekartan flämtar till och försvinner, en efter en. Stormen Sven har mullrat vidare österut. Och vi städar undan lite bråte och går vidare i livet.

Men alla går inte vidare i livet.
I går kväll hade en 16-årig flicka i Hurva bråttom till bussen och bestämde sig för att gena över E22:an. Hennes vänner ropade efter henne att det var farligt, att hon skulle ta gångbron över motorvägen istället, men hon lyssnade inte. Hon sprang ut på isgatan och kördes på av en bil. När hon låg medvetslös på marken blev hon påkörd av ytterligare en bil. Hon dödförklarades efter upplivningsförsök på sjukhus.

En äldre dam i Mora lämnade tidigt på morgonen sitt hem. Ingen vet varför, kanske skulle hon ut och hämta tidningen. Hon hittades avliden klockan sju på morgonen bara några meter från dörren. Kroppen var översnöad.

En 44-årig man stod på jaktpass vid en skogsväg i Småland. Hemma väntade hans sambo och två döttrar på 13 och 10 år. Men han kom aldrig hem, för ett stort träd lossade från marken och föll över honom. Mannen var död när ambulanspersonalen kom fram.
I Karlstad gick en 93-årig man hemifrån i oklart ärende. Han gick vilse i snöstormen och hittades död vid ett bullerplank vid E18. Två sjömän föll överbord ombord på ett holländskt fartyg utanför Ystad. Räddningstjänsten sökte efter dem i sex timmar och gav sedan upp hoppet om att hitta dem vid liv. En man i 50-årsåldern arbetade med röjningsarbete i skogarna runt Södra Rörum. Arbetet var precis färdigt när en stor gran föll över mannen. Hans liv gick inte att rädda.

Det var sju personer som dog. Många fler vänner och släktingar vars liv för alltid förändrats. För en vind som vi kallade Sven, som kom och försvann. Jag tycker att det är så sorgligt.

ARTIKELN HANDLAR OM