Ledningen har en del att ta itu med

KOLUMNISTER

Den goda nyheten är att ­polisledningen i Skåne till slut insåg att olagliga ­etniska ­register är oacceptabla.

Den dåliga är att det tog ett dygn att begripa detta uppenbara faktum.

Dagens Nyheters avslöjande i måndags om registrering­en av över 4 000 romer - varar drygt 1 000 är barn - ledde till tragikomiska reaktioner i polis­huset i Malmö.

Först puttades en informationsnisse fram. Han lät meddela att registret inte fanns, bara för att snart ändra sig och b­ekräfta dess ­existens för att lite senare ­hävda att det rörde sig om en ”analysfil” som är tillåten att upprätta ­under brotts­utredning.

Vad det var för brottslighet där bland annat 52 tvååringar är misstänkta framgick dock av lätt insedda skäl aldrig.

På eftermiddagen kallade så några polischefer till presskonferens. Tramset fortsatte. Informationsnissens påhittade ord analysfil visade sig ­vara synnerligen populärt och användes flitigt.

Och faktumet att registret hade döpts till ”kringresande” betydde egentligen att det var kringsresande brottslingar som kartlades. Ni hör själva hur det låter.

Vid gårdagens presskon­ferens var dock tongångarna annorlunda. Länspolis­mästare Klas Johansson ­beskrev upprättandet av registret som ”väldigt ­allvarligt” och hoppades att riksenheten för polismål kommer att nå framgång i den utredning som har inletts.
 

En särskild grupp inom ­polisen har tillsatts för att t­itta närmare på vilka register som polisen i Skåne håller sig med och före­trädare för romska organisationer ska bjudas in till dialog.

Sedan tog Petra Stenkula, chef på länskriminalen över. I måndags förnekade hon att det rörde sig om etnisk registrering. I går bekräftade hon att det rörde sig om etnisk ­registrering.

Hur kommer det sig då att polischeferna på bara ett dygn har genomgått denna remarkabla förändring?

En inte alltför djärv gissning är att de har tagit ­intryck av att nyheten spred sig över hela världen och av den kraftiga kritik som de har utsatts för.

Rikspolischefen Bengt Svensson är arg. Likaså justitie­minister Beatrice Ask och andra tongivande politiker från olika partier.

Ledarskribenter, opinionsbildare och jurister har ­uttalat sig. Europarådets kommis­sionär för mänsk­liga rättigheter, Nils Muiznieks, är upprörd.
 

Det är bra att polisen har tagit intryck av kritiken och inser allvaret.

Men det är djupt bekym­mersamt att etnisk registrering av en minoritet som har förföljts och diskriminerats sedan 1500-talet har kunnat pågå i flera år utan att någon slår larm.

Att de högsta cheferna inte omedelbart insåg att ­registreringen är såväl ­olaglig som moraliskt ­oacceptabel är också oroväckande.

Poliser i Skåne har utmärkt sig genom att kalla folk ”ape­jävel” och använt namn som ”Neger Niggersson” i interna dokument.
 

Det är en myn­dighet som uppen­barligen har en hel del att ta itu med.

ARTIKELN HANDLAR OM