Mejla

Lena Mellin

Vi gör exakt som terroristerna vill

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Självmordsbombaren på Bryssels flygplats hade säkert något annat i tankarna.

Men det han gjorde, förutom att döda oskyldiga kvinnor och män, var att attackera det öppna och demokratiska Europa.

Det kan vi aldrig acceptera.

Så sent som i lördags flög jag hem från Bryssels flygplats Zaventem, ett stenkast från Natohögkvarteret utanför Bryssel. Sedan höstens terrordåd bevakas den av militär med automatvapen.

Det tycks dock inte ha haft någon som helst avskräckande effekt på den självmordsbombare som sprängde sig själv i luften, dödade 14 och skadade 85 personer vid åttatiden på onsdagsmorgonen.

Den obevakade tunnelbanan var ett ännu enklare mål. En timme efter flygplatsdådet skakades stationen Maelbeek av en explosion som dödade 20 och skadade minst 106 personer. Den ligger mitt i EU-kvarteren, bara ett hundratal meter från kommissionen och ministerrådet.

De har inga hämningar

Det förefaller alltså som terroristerna vill markera. De vill tala om att de absolut inte gett upp trots den intensiva jakten på dem sedan novemberdåden i Paris. Den resulterade i fredags att den utpekade hjärnan bakom Parisattackerna, Salah Abdesalam, kunde gripas i Brysselstadsdelen Moelenbeek.

Och de vill understryka att de inte har några hämningar - alls. De är beredda att ge sig på allt och alla överallt och räds ingenting. På något annat sätt kan man inte tolka att explosionerna utförs i närheten av Bryssels två maktcentra, EU och Nato.

Letizia Paoli, professor i kriminologi vid universitetet i belgiska Leuven, tror att dagens attacker kan vara en hämnd för gripandet av Abdesalam för knappt fyra dygn sedan. Det förefaller inte otroligt.

Terroristerna vill att vi ska bli rädda och det är precis det vi blir. Och nu ska vi bli ännu räddare eftersom myndigheterna har haft fräckheten att gripa deras förmodade ledare. Och som dessutom ställer honom inför häktningsdomaren i morgon.

Högtravande - men sant

Statsminister Stefan Löfven (S) säger att attackerna i Bryssel är ett överfall på det demokratiska Europa. Inrikesminiseter Anders Ygeman uttryckte sig ungefär likadant.

Det kan låta högtravande och självklart men det är icke desto mindre sant. EU:s 28 medlemsländer ligger alla i världstopp vad gäller öppenhet och demokrati. Det gillar inte terroristerna som helst skulle vilja att alltihop ingick i deras kalifat.

Hittills har de inte lyckats med det. Däremot har de varit framgångsrika i att göra samhället mindre öppet och mindre humant.

Minns bara en sådan sak som att man kunde få varm mat och riktiga bestick och ett glas gjort av glas på flyget. Det försvann 2001 när matknivar i stål omdefinierades till terroristvapen.

Och glöm inte att riksdagen förr i tiden var ett hus som vem som helst kunde gå in i tala med sin ledamot. Det skulle den kunna bli igen, men sannolikt inte.

Till sist en blick på Sverige. Kan självmordsbombare massdöda oskyldiga kvinnor och män på Arlanda? Ja, de kan de sannolikt. Ingenting vägande talar emot det.

Men enligt regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin, ska man komma håg att de mord som utförts av extremister under de senaste tjugo åren har utförts av högerextremister, inte av jihadister.  Att faran än så länge ser ut att komma från färre håll än i Bryssel inger en gnutta hopp denna tunga dag.

Mer om terrorattackerna i Bryssel

LARMET: Det finns IS-tränade terrorister i Sverige

TERRORISTERNA BAKOM DÅDEN: Dödade, jagade, gripna

WOLFGANG HANSSON: Frestande att gå i IS fälla

AVSLÖJAT: Desperata orden i terroristens testamente

DETTA HAR HÄNT: 31 döda i tre terrordåd

32 dödades av tre självmordsbomber

Det hände vid terrorattackerna i Bryssel den 22 mars.

TRE EXPLOSIONER I MORGONRUSNINGEN

Klockan 07.58: Självmordsbomber på flygplats

Tre män kommer till Zaventem-flygplatsen i taxi med väskorna fyllda med sprängämnen, spik och glas. I avgångshallen detonerar männen två bomber med nio sekunders mellanrum.

11 personer har dödats och 81 skadats, uppgav Belgiens hälsominister vid 12.20-tiden på tisdagen. Vittnen berättar om kraftigt blödande offer med armar och ben bortsprängda.

Cirka klockan 09.10: Attack i tunnelbanan

Ännu en explosion inträffar i Bryssel – den här gången i tunnelbanan vid Maelbeek, nära EU-högkvarteret Berlaymont i centrala Bryssel. En bomb utlöstes ombord på ett tunnelbanetåg som åkte längs perrongen på stationen. Explosionen inträffade i den mittersta av tre vagnar när tåget var på väg bort från stationen.

Bryssels borgmästare uppgav på tisdagseftermiddagen att 20 dödats och 106 skadats, varav 17 allvarligt.

En vecka efter bombdådet hade den totala dödssiffran i attackerna fatställts till 32 döda. Bland dem finns två svenskar: My Atlegrim, 30, och en 60-årig kvinna från Mellansverige.
LÄS MER: De dog i terrorattackerna

FLER BOMBER SKULLE HA SPRÄNGTS
Omkring klockan 14: Paket på flygplatsen ”neutraliserat”

När polisen efter attacken går igenom övervakningsbilder från flygplatsen hittar man bilder på tre män som drar på fyllda med sprängämnen. Två av männen dödas när de utlöser sina bomber, medan den tredje – mannen i hatt på bilden – ses fly från flygplatsen. Hans bomb är den kraftigaste – men den detonerar först när polisens bombgrupp kommit till platsen, och ingen skadas.

Övervakningsbilden från flygplatsen visar de tre männen strax innan de utlöser sina väskbomber.
Övervakningsbilden från flygplatsen visar de tre männen strax innan de utlöser sina väskbomber.

”Terrorister bakom alla tre explosioner”

Belgiska federala åklagare bekräftade vid 12-tiden att alla tre explosionerna är terrorattacker. Senare visar det sig att alla explosioner utlösts av självmordsbombare.

Bryssels flygplats, Centralstationen och samtliga tunnelbanestationer i staden stängdes under dagen. Vid 16-tiden öppnades tågstationen igen för att Brysselborna ska kunna ta sig hem. Flygplatsen höll under påskhelgen fortfarande stängt.
Terrorhotnivån i Belgien har höjts till max.

Flygplatser i Europa och USA har höjt säkerheten efter dåden, och Frankrike har skärpt bevakningen av gränsen mot Belgien.

VILKA LIGGER BAKOM?

Terrororganisationen IS har gått ut och sagt sig ligga bakom bombdåden, genom nyhetsbyrån Amaq som står IS nära. Belgiska åklagare har identifierat tre av självmordsbombarna. De har umgåtts i samma kretsar som flera av terroristerna bakom terrorattackerna i Paris i november.

LÄS MER: Terroristerna bakom Brysselbomberna – det vet vi

Denna artikel uppdaterades senast 30 mars kl 10.00

Publisert: