Mejla

Lena Mellin

Ryssen vill skrämma oss – bäst att hålla huvudet kallt

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

Ryssen retar oss inte bara militärt. Framför allt ägnar de sig åt psykologisk krigföring.

Det bästa svenska politiker kan göra att är att ta det lugnt. Väldigt lugnt.

Peter Mattsson, forskare vid Försvarshögskolan, följer sedan många år den ryska debatten för försvarets räkning. I Svenska Dagbladet beskriver han den nya ryska försvarsdoktrinen, 6:e generationens krigföring, som i första hand inte militär.

I stället riktar sig angreppen mot hela det civila samhället för att kolla hur det reagerar på de ryska retningarna.

- Sedan räknar man med att den svenska analysen leder fram till de insikter man vill framkalla, säger Mattsson till tidningen.

Något som talar för att han skulle vara inne på rätt spår är det som hände i Estland för sju år sedan. Då röstade parlamentet för att flytta en sovjetisk staty från centrum i Tallinn till en militärkyrkogård. Det ledde till en diplomatisk kris mellan länderna - och en cyberattack mot Estland som pågick i flera veckor.

Gissa hur de kände sig? Små såklart.

Till den psykologiska krigföringen kan man också räkna en anonym källa till nyhetsbyrån Ria Novosti. Den hävdar att ubåten i Stockholms skärgård är nederländsk.

– För att minska spänningarna i Östersjön och bespara de svenska skattebetalarna pengar, rekommenderar vi att söka förklaringar hos den nederländska marinen, sade källan.

Uppgiften är fantastisk. Givetvis håller ingen holländsk ubåt på och leker kurragömma. Däremot deltog en i en övning med försvaret förra veckan. Helt öppet, omskrivet på Försvarsmaktens hemsida.

Det bästa svenska politiker kan göra just nu är alltså att hålla sig lugna och det var precis vad de gjorde. Statsminister Stefan Löfven (S) ifrågasatte under ett besök hos sin finske kollega i Helsingfors till och med att det är ubåtsjakt som pågår. Det är en ”underrättelseoperation”.

Försiktig var även försvarsutskottets ordförande Allan Widman (FP) efter ett möte med försvarsminister Peter Hultqvist (S) igår. Han sade nästan ingenting. PÅ EU:s utrikesministermöte i Luxemburg lät Margot Wallströms (S) mest pregnanta replik så här:

– Det gäller att hålla huvudet kallt.

Precis.

Under tisdagen träffar ÖB Sverker Göranson och försvarsministern försvarsutskottet. ÖB:s besök var inplanerat sedan tidigare men skärgårdsjakten gör att även Hultqvist kommer. Att någon skulle säga något drastiskt efter mötet är inte troligt.

För än så länge måste man komma ihåg att vi ingenting vet. Vi vet inte om det är en u-båt. Vi vet inte om den i så fall är rysk. Det enda man vet är att det tagits bilder av något som ”är tillverkat av mänsklig hand" och som observerats vid tre tillfällen.

Det florerar konspirationsteorier om att skärgårdsoperationen är ett led i att öka försvarsanslagen i statsbudgeten som presenteras på torsdag. Fånigt. Det sade man redan under u-båtsjakterna på 1980-talet då ju en bevisligen gick på grund i Blekinges skärgård.
Snarare är det effekterna av två kolliderande strategier, en svensk nedbemanning av försvaret och ett bättre utrustat och mer aggressivt Ryssland.

Den eventuella ubåten i skärgärden är inte den första incidenten. I september kränkte två ryska plan under halv minut svenskt luftrum och vek av först då  Jas närmade sig. UD kallade upp den ryske ambassadören för en formell protest.

Vid andra tillfällen har ryska plan övat nära svenska gränsen. I somras flög ett ryskt plan 10-15 meter från ett svensk FRA-plan i internationellt luftrum. Ryssen visade upp sin bestyckning, sex robotar.

Som sagt, ryssen visar klorna och vill att vi ska bli ängsliga. Håll huvudet kallt.

Reporter: Lena Mellin

Publicerad: