Mejla

Lena Mellin

Svart fredag – men han har triss i tur

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Lena Mellin: ”De dubblerade hyresbidragen kommer att följa Håkan Juholt under resten av hans karriär. Trots att han inte är kvinna, ny på jobbet och försöker framställa sig som lite töntig.”
Lena Mellin: ”De dubblerade hyresbidragen kommer att följa Håkan Juholt under resten av hans karriär. Trots att han inte är kvinna, ny på jobbet och försöker framställa sig som lite töntig.”

Han är inte kvinna.

Han är ny på jobbet.

Och han odlar en töntig retrostil.

Annars hade domen över Håkan Juholts bidragsfuskande blivit mycket hårdare.

Sedan början av 2007 har Håkan Juholt kvitterat ut 320 532 kronor i hyresbidrag från riksdagen. Därmed skulle han vara skyldig att betala tillbaka 160 000 kronor för ersättningar som han inte varit berättigad till.

Aftonbladets avslöjande i går om Juholts fuskande väckte mycket stor uppmärksamhet. Trots det, och trots den mycket höga summan, var kritiken mot S-ledaren förhållandevis hovsam.

Det kan ha berott på att han snabbt gjorde en dunderpudel. Redan i går förmiddag kallade Håkan Juholt till presskonferens och sade:

– Det här skadar tilltron till politiker. Det är jag ledsen för. Jag har inte haft koll på en regel och det borde jag haft.

Det var VG, eller kanske till och med MVG, i krishantering. Det är svårt att kritisera en person som genast erkänner att han gjort fel och snarast möjligt vill ställa allting till rätta.

Men utöver en korrekt skött krishantering så har Håkan Juholt triss i tur.

Han är inte kvinna

Höga kvinnliga och manliga politiker mäts inte med samma måttstock. Kvinnor döms oftast mer skoningslöst.

Man behöver bara dra parallellen med Juholts företrädare som partiledare, Mona Sahlin.

När hon i början av 1990-talet lånade pengar av sin arbetsgivare, genom att använda tjänstekontokortet för privat bruk och sedan, ofta efter påstötningar, betala till-baka lånet, handlade det i runda slängar om 60 000 kronor.

Hon var då vice statsminister men tvingades först att ta time out, och sedan lämna politiken på heltid under några år.

Han är ny på jobbet

Trots att Juholt varit partiledare och statsministerkandidat i nästan sju månader har han fortfarande smekmånad med väljarna.

De kraftiga konvulsionerna i Socialdemokraterna i början av året gör att han fortfarande kan göra saker som han inte kommer att kunna göra lika lätt om några år. Till exempel att i sista sekund tvingas backa från förslaget till skuggbudget sedan partiets riksdagsledamöter gjort revolt.

Han odlar en töntig retrostil

Håkan Juholt skojar om sin mustach. Han gör stor sak av att han gillar Elvis och Johnny Cash. Han bor på ett ställe i Oskarshamn som heter

Mysingsö. Han har en ganska gammal bil. Han sommartalar i en parklek. Han dricker drinkar i Istanbul som värsta charter-resenären.

Fördragsamheten med en sådan person är större än med den som bloggar, twittrar och bor i de rätta kvarteren. Nu menar jag inte att Håkan Juholt är lite bakom, inte alls. Men han odlar bilden av en person som tar mjölktåget. Trots att han verkligen inte gör det.

Bidragsfusket är ändå förödande för Håkan Juholt. Om tre år är det val. När väljarna avgör vilket eller vilka partier som ska styra Sverige under åren som följer kommer förtroendet, förmågan att framgångsrikt leda en regering, spela stor roll, det gör det alltid.

I den matchen kommer Håkan Juholt att mätas mot Fredrik Reinfeldt och då är 160 000 felaktigt utkvitterade kronor ingen fördel. Tvärtom.

De dubblerade hyresbidragen kommer att följa Håkan Juholt under resten av hans karriär. Trots att han inte är kvinna, ny på jobbet och försöker framställa sig som lite töntig.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN