Mejla

Lena Mellin

Kan Löfven vända raset? Det lutar tyvärr åt nej

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: OLA AXMAN
Löfvens regering är extremt valhänt och lyckas inte ens med det grundläggande, att berätta vad som är målet för verksamheten.

Stefan Löfven kommer med stor säkerhet att gå till historien som Sveriges svagaste statsminister i modern tid.

Stödet för regeringen ligger nu under 30 procent och målet för regeringens arbete är höljt i totalt dunkel.

Enligt den nya väljarbarometern från Sifo är stödet för regeringens båda partier nu nere på 29,1 procent. Det innebär att inte ens en tredjedel av väljarna står bakom Socialdemokraterna och Miljöpartiet. En så svag regering har Sverige inte haft i mannaminne.

Siffran för Socialdemokraterna, 23,2 procent, är den sämsta sedan Sifo startade sina väljarbarometrar 1967, för 49 år sedan.

Borde inte komma som en kalldusch

Även om det är en skräcksiffra för Socialdemokraterna borde det inte komma som en kalldusch. Regeringen, som leds av statsminister Stefan Löfven, är extremt valhänt och lyckas inte ens med det grundläggande, att berätta vad som är målet för verksamheten.

Jag har rapporterat om politik i mer än 30 år och kan med fog säga att en mer förvirrad ledning för landet har jag inte upplevt under den tiden. Det är oklart vad regeringen vill. Och om den vill någonting så ändrar det sig så snart verkligheten förändrar sig. Stabilitet och långsiktighet är ord som på intet sätt beskriver regeringens arbete.

Fritt fall

En syn för sägen är Socialdemokraternas vallöfte om Europas lägsta arbetslöshet 2020, alltså på andra sidan nästa val. Det fanns inte ens med i partiets uppräkning av 105 vallöften som publicerades S hemsida strax före jul. Varför då? Man undrar.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har sagt att det blir svårt att uppnå med tanke på den omfattade flyktingströmmen. Men Stefan Löfven försvarade målet med frenesi i förra söndagens duell med oppositionsledaren Anna Kinberg Batra (M). Vad är det som gäller? Man vet inte.

Stödet för Socialdemokraterna befinner sig i, vad man nu kan bedöma, i fritt fall. Och för närvarande finns ingenting som tyder på att raset kommer att hejdas.

Stabilt regeringsalternativ saknas

Alliansen leder just nu, enligt Sifo, med 5,6 procentenheter över de tre rödgröna partierna och med 13,7 procent över regeringens båda partier.

Men det betyder inte att det finns ett stabilt alternativ till den nuvarande regeringen. Alliansens fyra partier befinner sig i ett stadium av förnyelse. De letar efter sin nya politik, den som ska ersätta åtta år av samsyn. Därefter, sedan de hittat sin egen själ, ska en ny allianspolitik utformas.

Ur väljarens perspektiv är det alltså öken. Alternativen stavas en supersvag regering utan mål och inriktning. Eller en opposition som inte är beredd att ta över.

Behöver göra ett rejält omtag

Värt att notera i Sifomätningen är också att stödet för SD minskar med 0,8 procentenheter till 18,2 procent. Det kan bero på regeringens nya hårda tag mot flyktinginvandringen. Men sannolikt inte eftersom stöder både för S och MP minskar.

För att öka stödet för regeringen skulle Stefan Löfven behöva göra ett rejält omtag. Han skulle behöva sätta sig ner med Miljöpartiets ledning och definiera vad som är regeringens viktigaste mål, utöver att klamra sig fast vid makten. Därefter skulle han behöva kommunicera det på ett sätt som väljarna förstår.

Men kan han det? Tyvärr lutar svaret åt nej.

Av: Lena Mellin

Publicerad: