Hemmafruidealet har en tuff månad

KOLUMNISTER

”Nästan varannan ung mamma vill bli hemmafru”. Resultatet av sajten Familjeliv.se:s undersökning i fjol fick en och annan rubrikmakare att hicka till.

Och representanterna för kvinnorörelsen, som kämpat för barnomsorg och lika löner, att gå i taket. På senare år har fanbärarna för det återvunna hemmafruidealet blivit allt fler, och allt mer hängivna. Inte sällan stöds idealet av unga, bloggande kvinnor som vuxit upp med skilda föräldrar. ”JAG ska leva för mina barn” läser jag i en av dessa cupcake-prydda nätdagböcker.

Men fanbärarna för hemmafruidealet har haft en tuff månad. Vi börjar på svensk mark. Yogaprofilen Malin Berghagen berättar i en ny bok om ångesten hon kände under de sista åren med artisten Tommy Nilsson, åren då hennes identitet enbart bestod av att vara fru och mor.

”Han var musikern som fick åka i väg, vara kreativ och skapa. Jag kände mig som ... ingenting.” Ångest och ätstörningar var en del av Malins vardag.

Men inget kunde illustrera hemmafruns utsatta position så väl som amerikanska Liberty Ross. Hon är toppmodellen som gav upp sin karriär för att gifta sig med filmregissören Rupert Sanders, föda hans barn och lämna storstaden. ”Jag gick från glamouren i att arbeta med Karl Lagerfeld och John Galliano till att leva på en isolerad bergstopp, med min make bortrest den mesta tiden.” sa hon till tidningen You. ”Jag skulle aldrig säga högt att jag uppfostrar mina barn på egen hand, men väldigt många gånger har det känts så”.

Att ge upp den ekonomiska självständigheten i en relation för att följa sin drömbild av idealfamiljen. Det är modigt.

Det är också att lägga alla sina spelmarker på ett och samma nummer, med risken att dumpas utan år av arbetslivserfarenhet på andra sidan.

Och hur ser Liberty Ross på sina år på bergstoppen när bilderna av maken Rupert Sanders, som passionerat kysser skådespelerskan Kristen Stewart i nacken, nu sprids i världens alla medier i årets mest uppmärksammade otrohetsaffär?

Fan vet om hon inte googlar skilsmässoadvokater och starta eget-kurser. Trots att hon officiellt har ”förlåtit honom”.