Mejla

Peter Kadhammar

En oändlig schlagerfest tar snart död på Europa

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

METZINGEN, Tyskland. Jag promenerar i Metzingen, en stad som länge hyst en berömd outlet för Hugo Boss, och funderar på vår tids förbannelse.

Boss kompletteras nu av butiker från Joop, Pierre Cardin, Levis – alltid Levis! –, Bally, Burberry och andra, och de vräker ut sekunda varor och kläder de vill bli av med, berg av tyg som turister från när och fjärran girigt sliter i. Det är 30 procent billigare än hemma. 50 procent!

Outleten är vår tids förbannelse.

Vår tids förbannelse är också idiotiska slogans som överbetalda människor på reklambyråer hittat på: Grab and Eat, Fly and Buy, Kiss and Fly …

Vår tids förbannelse är wokad mat.

Vår tids förbannelse är pratkvarnar i skitprogram i radion vilka babblar och tror att de är roliga och rent av ”personligheter”. ­Idioterna finns också i tv:n.

Vår tids förbannelse är kvällar med lösgodis och en melodifestival som aldrig upphör.

Metzingen ligger utanför Stuttgart. Där finns Porschefabriken. Porsche planerar att närmast fördubbla produktionen de kommande åren eftersom världens hunger efter en bil som ingen behöver – det är fabri­körens egna, skämtsamma ord – tycks omättlig.

Du som har läst så här långt tycker kanske att mina ord låter ana en småskuren bitterhet. Tänk en gång till i så fall. Vår tids förbannelse bottnar i en av dödssynderna: frosseri.

Frosseri i bekräftelse, ­kläder, mat, godis och underhållning. Mer ska vi ha! Sången får inte sluta och strömmen av godis aldrig sina. Jag tar upp en jacka på Hugo Boss. Jag behöver den inte, ingen i varuhuset behöver den, men den är nedsatt med 30 procent, passa på och köp.

Jag ska strax fara upp till Frankfurt och flyga vidare till Grekland, en nation som nu blott kan frossa i förfall, ­demonstrationer och jämmer.

Grekernas olycka bottnar i att de längtade efter frosseriet men bara kunde frossa på krita. En synd ledde till en annan, fusk i bokföringen, vilket är stöld och falskt vittnesbörd mot nästan.

Hela Europa har frossat på kredit och nu kommer in­betalningskortet.

Jag lägger tillbaka jackan och går ut i friska luften. Regnet har upphört och s­olen bryter fram.

Om ni undrar vad wokad mat har bland dödssynderna att göra är mitt enda svar att jag hatar wok.

Av: Peter Kadhammar

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN