Jag skäms inte för att köpa kopior till lågpris

KOLUMNISTER

Det fanns en sorts marshmallows. De var svenska, om marshmallows nu kan ha ett medborgarskap. De var utmärkt goda. Precis som de bästa amerikanska originalen.

Jag kan dementera att jag har för vana att diskutera marshmallows med förbipasserande i tid och otid, men nu slumpade det sig så att jag träffade killen som såg till att just denna produkt kom i kontakt med svenska gommar. Det visade sig att hans marshmallows inte bara var lika goda som de amerikanska originalen. De var de amerikanska originalen.

Denne man hade nämligen tagit reda på vilka fabriker som tillverkade original­produkten. Sedan hade han bett fabrikörerna att tillverka samma sak under hans svenska märke. Det blev lika bra, men mycket billigare.

Jag inser att kopiering av det slaget, pirat- eller inte, är något ni hört talas om förut. Det är just det jag menar.

I den mörka forntiden, när Sweets uppbrott från trall­popen ännu var en omvälvande nyhet för oss som köpte ”Poster”, kunde man få LP-skivor med blandade låtar om man köpte jeans i en viss affär. Eller så kunde man få kassettband av samma slag av någon välmenande släkting. Det olidliga med de där skivorna och kassettbanden var att låtarna framfördes av namnlösa kopior. Inte sällan gjorde de namnlösa kopiorna ett bra jobb, det vill säga de lät nästan exakt som originalen, men de var icke desto mindre kopior. Ville man ha riktiga grejer fick man köpa skivorna som trumpetade ”ORIGINALARTISTER” på omslaget och betala för det.

Det fyllde mig alltid med skam att lyssna på kopiorna. Det var som att dela en snuskig hemlighet med en svettblank månglare.

Men det var då. Man trubbas av. Nu stolpar jag oblygt fram till hyllan med lågpris­kopior i vilket snabbköp som helst och plockar vagnen full. Inte känner jag något behov av att långduscha för den sakens skull. Det är inte ett dugg genant att bära svenska, australiensiska eller ens peruanska jeans, snarare än gamla 501:or.

Jag undrar vad det beror på. Kanske har kopiorna blivit bättre. Kanske har jag tappat all stolthet.

Men det finns något annat: Jag kan knappt läsa en bok, höra en låt eller se en film numera, utan att det påminner mig om något jag redan läst, hört eller sett. Allt nytt liknar något gammalt.

Kanske gör erfarenhet helt enkelt originalen mindre originella.

ARTIKELN HANDLAR OM