Sanna Lundell

Sexuella våldet slår hårt, brutalt och brett

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Natten till i tisdags våldtogs en ung kvinna av tre män mitt i Kungsträd­gården i Stockholm. Hon hade varit på nattklubb, precis skilts från sina vänner och skulle­ ta bussen hem. Den 13 januari­ våldtogs en annan ung kvinna av fem män mitt på gatan i Sundby­berg. I Indien är det totalt ­kaos och uppror efter flera extremt brutala gruppvåldtäkter den ­senaste tiden. Våld. Våld. Våld. Mot kön.
 

Det sexuella våldet ökar och blir grövre för varje år. Bara en femtedel av alla våldtäkter som begås i Sverige anmäls och få av dem som faktiskt gör det leder till ­fällande domar. Gruppvåldtäkter var förr ovanliga i Sverige. Nu ­tillhör de vår vardag. Det är något så jävla snedvridet och sjukt i det. Får ­armageddonångest och ­tänker att den där Mayaprofetian inte var så fel ute ändå.

Om det sexuella våldet fortsätter att öka så kommer människosläktet med stor sannolikhet att gå under.

Det slår så hårt, så brutalt och så brett och det drabbar inte bara enskilda. Hotet om sexuellt våld är alltid närvarande hos kvinnor. Omärkligt förlamar det, begränsar och stänger in. Även hos dem som hävdar motsatsen, de har ­bara inte tänkt efter ordentligt.

Varje gång jag läser om en ny våldtäkt, hör om det på radion ­eller tv så tappar jag tron på den här planeten och känner instinktivt att jag vill abdikera från människosläktet. Vill inte tillhöra en djurart som skändar, kränker, hatar, slår, och dödar de sina av kvinnligt kön. Vill inte vara en av ett gäng hårlösa apor som våldtar nioåriga pulkaåkande flickor.

Vi måste sluta förneka att det här är ett strukturellt problem. Vi måste börja inse att det är samma struktur som gör att män gruppvåldtar, som får killar att instagramma ”hora” till tjejen i parallell­klassen, som gör att ­manliga chefer tycker att det känns helt OK att sextrakassera sina kvinnliga anställda eller ­betala dem mindre lön. Samma strukturer som fick psykiatrikern i Uppsala att neka Nora, ”Den fastspända flickan”, en kvinnlig psykolog och som gör att vissa män freakar ur fullkomligt och mejlar att jag borde straffknullas så fort jag skriver en kolumn.
 

Låt oss hoppas att det är en backlasheffekt av vår ökade jämställdhet. Att vissa män under en period försöker straffa oss för att vi inte håller oss på vår ­underordnade plats i den ­sociala hierarkin. Låt oss be för att människo­släktet lägger ner det här fullkomligt vedervärdiga beteendet som inte gynnar oss ur ­något som helst biologiskt perspektiv. Bara förgiftar och förgör.

Helvete

Universitetssjukhuset i Lund.
Universitetssjukhuset i Lund.

Att barnintensiven i Lund tyckte att deras sjuksköterskor skulle jobba mer för mindre pengar. Trots att sjuksköterskor redan är underbetalda i förhållande till sin utbildning och det fantastiska jobb de gör.  

Himmel

Nike Markelius fantastiska text i DN Söndag om att nyopererad hamna på tröskeln till fas 3, att tvingas radera delar av sin identitet, bli ett nummer hos Arbetsförmedlingen och förnedras i deras system.

Publisert:

LÄS VIDARE