Bodström tar fotboll i försvar

KOLUMNISTER

Jag satt och arbetade med någonting som skulle handla om fusket med utplantering av ål i de svenska älvarna, när mina ögon föll på den andra verkligheten.

Dagens Nyheters första-sida. Krig var på väg att utbryta mellan Sverige och

Paraguay. Fotbollskrig.

Det var så här: en av de paraguyanska landslagsspelarna bad lagets tolk att ringa upp en kvinnlig fotograf på DN och föreslå ett möte. Detta skedde sent på kvällen. Eller, med en elegant droppboll - "mitt i natten".

Samtalet renderade Paraguay omedelbart, inte matchstraff, men två krigsrubriker på förstasidan, två hela uppslag inne i tidningen och ett bildspel på nätet.

Ut med Irak, elkartellen och ut med den utrotningshotade ålen.

Verkligheten kan vänta.

Det var då någon förklarade att jag inte hade fattat någonting. Det här handlade inte alls om mediaverklighet, utan - som redan antytts - om fotboll.

Detta är inte Grönköping. Detta är VM.

Så här ser kalkylen ut, fick jag nu förklarat för mig:

Svensk seger mot Trinidad. Förlust mot England. Oavgjort mot Paraguay. Och vi går vidare på målskillnad.

Fast personligen, med hänsyn till svenska fotbollsspelares tvärtompsykologi, gissar jag på seger mot England, oavgjort mot Paraguay och förlust mot Trinidad. Det brukar ju inte gå så bra mot sämre lag. Det liksom knyter sig.

Hur som helst, matchen mot Paraguay blir avgörande.

Fotbollskriget var helt enkelt en suveränt skruvad psykning. DN hade tagit sitt ansvar.

Det var i det läget justitieminister Thomas Bodström kastade sig in i matchen. Bodström var ytterst upprörd, men såg något annat och större. Det var svenskheten som hotades av det nattliga telefonsamtalet.

Det var en kulturfråga.

- Något sådant här skulle aldrig förekomma i ett svenskt landslag. Jag tror ingen svensk spelare eller ledare skulle ringa upp mitt i natten.

I och för sig har jag ett vagt minne av vad tre svenska hockeyspelare hade för sig med en ung kvinna på ett hotellrum "mitt i natten".

Men hon kan inte ha varit svensk.

Hur som helst. Bodström kom ut som vinnare. Som vanligt. Han är så media-

slimmad att han skulle kunna åla sig genom en hoprullad DN utan att en fläck trycksvärta fastnade.

Javisst, ja. Ål. Det var ål det skulle handla om.

Carl Hamilton