Mejla

Malin Persson Giolito

Borgerlig feminism verkar hata kvinnor

Publicerad:
Ebba Busch Thor och Lars Adaktusson. KD-ledarens försäkran att hon står bakom svensk abort­lagstiftning och värnar svenska kvinnors rätt till abort räcker inte, menar  Malin Persson ­Giolito.
Foto: TT
Ebba Busch Thor och Lars Adaktusson. KD-ledarens försäkran att hon står bakom svensk abort­lagstiftning och värnar svenska kvinnors rätt till abort räcker inte, menar Malin Persson ­Giolito.

KOLUMNISTER

Kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter. Det låter som en sanning som alla svenskar är överens om, oavsett hur man definierar feminism. 

Men så spelade Kristdemokraterna ”Sweet home Alabama” för Ebba Busch Thor på en tillställning i Lund strax före EU-valet och strax efter Adaktusson-avslöjandet och ja, med facit i hand var det kanske inte jättelyckat. 

EU ska inte lägga sig i svensk aborträtt, försökte både Adaktusson och Busch Thor förklara, det är en socialrättslig angelägenhet. 

Men det räckte inte. Adaktusson åkte ut. Och Busch Thor fick försäkra att hon – självutnämnd företrädare för den nya borgerliga feminismen – NATURLIGTVIS står bakom svensk abortlagstiftning och VÄRNAR svenska kvinnors rätt till abort. 

Vad jag tycker om det? Det räcker inte, är vad jag tycker.

För att rättssystemet ska fungera behöver vi räkna med att folk är dumma i huvudet. Juridiken måste bygga in skyddsmekanismer mot att den lagstiftande makten övertas av idioter. 

Det är därför grundlagar tar längre tid att ändra och det är också därför vi efter andra världskriget inledde internationella folkrättsliga samarbeten som i Europa resulterade i den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna. Konventionen (och tilläggsprotokollen) begränsar vad staten kan göra MED de enskilda (regler om dödsstraff, tortyr med mera) och vad staten är skyldig att göra FÖR de enskilda (till exempel säkerställa rättvisa rättegångar). 

En socialrättslig lag, som exempelvis nivån på sjuk- eller föräldraförsäkringen (eller aborträtten, enligt KD), kan enkelt ändras. Dessutom kan den typiskt sett tillämpas utan att andra länder får lägga sig i hur den ser ut. Med mänskliga rättigheter är det annorlunda. 

En lag som kränker någons mänskliga rättigheter får inte tillämpas. Och den stat som ändå gör det kan dömas för sitt övertramp och tvingas ersätta den enskilde för den skada som uppstått.

Det får alltså stora konsekvenser om en abortbestämmelse ska anses vara en socialrättslig bestämmelse eller en mänsklig rättighet. Europadomstolen, som tolkar konventionen, har vid ett flertal tillfällen konstaterat att någon ABSOLUT rätt till abort INTE finns enligt gällande regler. Grundregeln är att varje enskilt land får bestämma helt och hållet hur de vill ha det. Ett totalförbud som i Polen? Inget automatiskt brott mot de mänskliga rättigheterna. Ett partiellt förbud som i Irland?
I normalfallet inte heller ett brott mot de mänskliga rättigheterna.

De senaste månadernas abortdiskussioner har fått det att låta som om aborträtten i Sverige är självklar, att de enda som behöver känna sig hotade är kvinnorna i sweet Alabama. Men folkrättsligt är det tvärtom. För USA:s Högsta domstol har – till skillnad från Europadomstolen – konstaterat att kvinnans rätt till abort, oavsett hennes skäl för aborten, ÄR en mänsklig rättighet. 

Ungerska kvinnor, polska kvinnor, irländska kvinnor, ja, till och med svenska kvinnor, är alltså betydligt sämre skyddade folkrättsligt än vad kvinnorna i Alabama är.

Det finns de som anser att aborträtten ska vara en skyddad europeisk mänsklig rättighet. (Jag, till exempel.) KD:s inställning är den motsatta. För när KD säger att aborträtten enbart är en socialrättslig angelägenhet som ska beslutas på nationell nivå, då säger de samtidigt att inte irländska, polska och ungerska kvinnor har den typen av mänskliga rättigheter. Då säger de att KD stödjer Polens abortförbud, då säger de att KD står bakom Irlands vägran att låta kvinnor välja bort oönskade barn. 

Jag vet inte vad ni tycker. Men jag tycker det verkar som om den nya borgerliga feminismen hatar kvinnor.

▪▪▪

Och apropå feminism. ”Gardet” är en nystartad ”nyhetssajt” vars strategi är att hänga ut män (och pojkar) som anklagas för övergrepp av olika slag, i syfte att ”varna allmänheten och opinionsbilda”. 

Med andra ord vill ”Gardet” ta över den dömande och straffande makten. Hur detta går ihop med kampen för mänskliga rättigheter som jag trodde var grunden för all feminism, det är mycket oklart. Vad som däremot står klart är att med fler vänner som ”Gardet” kommer svenska feminister snart inte behöva några fiender. 

Publicerad: