Oisín Cantwell

Bara en tidsfråga innan misstänkta torpeden grips

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Mannen som polisen tror sköt advokat Henrik Olsson Lilja är häktad i sin frånvaro för annan brottslighet.

Ur utredarnas perspektiv är detta utmärkt.

Aftonbladet avslöjade i går att polisen eftersöker en man som misstänks ha försökt mörda advokaten på Kungsholmen i Stockholm för snart två veckor sedan.

I dag berättar sajten Dagens Juridik att mannen i fredags häktades i sin utevaro av Stockholms tingsrätt efter att ha struntat i att dyka upp till en förhandling rörande bedrägeri.

Detta är goda nyheter för polisen. Att mannen inte är anhållen i sin frånvaro för mordförsöket beror troligen på att bevisen är svaga. Ett gripande skulle kunna sluta i fiasko och en misstänkt skytt skulle inom något dygn vara på fri fot igen.

När han nu grips kommer inte utredarna att vara pressade att hitta bevis som är tillräckligt starka för att övertyga domstol om häktning.

Mannen är ju redan frihetsberövad och kommer så vara fram till dess att bedrägeriförhandlingen är överstökad. Poliserna kan därför i lugn och ro undersöka datorer, mobiler samt genomföra förhör med personer i hans omgivning.

Att hitta skytten, vare sig det är den eftersökte eller någon annan, är avgörande för utgången av det här fallet.

Polisen tror att attacken är ett beställningsjobb. Och i den typen av ärenden finns det två spår att följa, beställare och torped.

En kvinna som i pressen har gått under benämningen toppjurist, en beteckning som med tanke på hennes yrkesmässiga bakgrund inte på något vis är överdriven, misstänks ligga bakom mordförsöket på Olsson Lilja.

Men åklagaren misslyckades med att få henne häktad. Bevisen var för svaga. Något som fick utredarna att inrikta sig på den andra framkomliga vägen, skytten.

Om misstankarna rörande duon stämmer tror jag att det här ärendet ganska snart är uppklarat. Ingen av dem förefaller vara personer som undviker att begå misstag. Har inte spår lämnats så kommer någon av dem förr eller senare att krackelera och börja prata.

Generellt kan den här typen av fall dock vara mycket svåra att klara upp. Om all kommunikation mellan anstiftare och torped sköts muntligt och det inte går att finna bestickande kopplingar mellan dem får en åklagare problem.

Mordförsöket på Henrik Olsson Lilja tycks vara ett väldigt ovanligt brott. Det enda fallet i modern tid som jag på rak arm kan erinra mig som påminner om detta inträffade för tio år sedan och blev väldigt omskrivet.

En greve sköts och skadades livshotande vid ett överfall i Gamla stan. Skytten dömdes till tio års fängelse, men den kvinna som polisen misstänkte vara anstiftare gick fri. Bevisen höll helt enkelt inte hela vägen.

Publisert:

LÄS VIDARE