Inte ens kapitalisterna vill ta i Exxons pengar

Publicerad:
Foto: Gene J. Puskar / AP TT NYHETSBYR N

KOLUMNISTER

Allmänne åklagaren i New York har inlett en undersökning mot Exxon. Har oljegiganten mörkat sin kunskap om den globala uppvärmningen orsakad av växthusgaser - fossila bränslen - och vilselett aktieägarna och allmän­heten i stort?
Exxon har hittills tvingats överlämna dokument omfattande en miljon sidor. Under hösten försökte bolaget förgäves få undersökningen nedlagd med påståendet att åklagare Eric Schneiderman drivs av politiska motiv.
Tidskriften New York Review of Books har publicerat en högintressant artikel av två företrädare för familjen Rockefellers stiftelse, alltså en stiftelse till­hörig familjen som mer än någon symboliserar stor­kapitalismen.

Stiftelsen har beslutat att gradvis sälja sina intressen i olje- och gasföretag med ett undantag. Inne­havet i Exxon avyttras omedelbart på grund av bolagets ”moraliskt förkastliga agerande”.

Det ironiska är att familjen Rockefellers rikedom grundades i Exxons föregångare Standard Oil.
David Kaiser och Lee Wasserman, ordförande respektive direktör i stiftelsen, berättar att Exxon har 16 000 anställda vetenskapsmän och ingenjörer. Redan 1977 fick bolagets ledning en intern redovisning om ökningen av växthusgaser i atmosfären och dess betydelse för klimatet.
Exxon har genomfört omfattande undersökningar och bolagets största supertanker utrustades för att bli ett forskningsfartyg som mätte halterna av koldioxid i atmosfären och oceanerna.
Redan 1979 varnade en intern promemoria för att användningen av fossila bränslen skulle det leda till dramatiska förändringar i klimatet inom 75 år.

1985 bedömde en av företagets vetenskapsmän att den globala uppvärmningen kan bli så stor som sex grader i slutet av 2000- talet om inte utsläppen av växthusgaser minskar.

Det finns många fler skakande uppgifter från Exxons forskning.
Ändå har Exxon lagt hundratals miljoner dollar på att så tvivel om att fossila bränslen orsakar klimatförändringar: samma taktik som tobakindustrin använde för att sudda ut sambandet rökning-cancer.
Precis som tobaksindustrin har Exxon vunnit decennier av tillväxt och enorma profiter, ”några av de största som något bolag gjort i historien”, skriver Kaiser och Wasserman.

Nu är en tuff åklagare på krigsstigen och det kokta fläsket kan vara stekt för Exxon. Låt oss hoppas att inte vår planet också är stekt.

Publicerad: