Hellre utbilda de poliser vi har än att skaffa nya

KOLUMNISTER

Så var det dags för ännu en omgång politiskt budgiveri om antalet poliser.

Vinnare av auktionen denna gång var med bred marginal Anna König Jerlemyr, moderat oppositionspolitiker i Stockholm, som höjde liberalernas krav på 2 500 nya konstaplar till 10 000.

Att frågan för femtioelfte gången de senaste åren aktualiserats beror på det våldsamma upplopp i Rinkeby som ledde till internationell uppståndelse.

Varför just denna händelse skulle vara ett exempel på polisbrist är oklart. Åtskilliga patruller fanns på plats, men fick order att avvakta.

Behöver verkligen kåren utökas?

Jag antar att det är näsvist att i den inflammerade debatten påpeka att förre rikspolischefen Bengt Svensson fick 4 000 nya utan att någonting blev ett dugg bättre.

Det må framstå som obegripligt, men det finns inget självklart samband mellan antalet poliser och framgång i brottsbekämpning.

Vissa städer i USA har hur många utredare som helst, men de ouppklarade högarna bara växer.

I Storbritannien har polisen bantats rejält. Resultatet? En mer professionell myndighet med förbättrat resultat.

Hur det ser ut i Europa är för övrigt inte nödvändigtvis ett argument för högre svensk konstapeltäthet.

Att vissa länder i södra och östra delar av världsdelen har helt andra polisiära resurser beror primärt på eftersläpande strukturer från tider som diktaturer.

Å andra sidan. All forskning visar att effektiv brottsbekämpning bygger på att komma nära medborgarna. Förebyggande insatser. Tidiga insatser. Fler uniformer i yttre tjänst.

Större muskler skulle även leda till mer luft i organisationen. Då går det att skicka medarbetare på vidareutbildning utan att ordinarie verksamhet blir lidande.

Jag hör suckarna. Kurser? Ska inte poliser jaga kriminella?

Det är värt att påminna om att den första patrull som anlände till skolan Kronan i Trollhättan då någon gick runt och högg lärare och elever med svärd tidigare hade övat pågående dödligt våld.

Anton Lundin Pettersson mördade tre personer innan han stoppades. Fler hade sannolikt fått sätta livet till om inte poliserna fått lära sig hur de ska agera i en sådan extrem situation.

Och varför skjuts så många psykiskt sjuka ihjäl av poliser? Kanske för att de inte har fått tillräcklig utbildning i hur den sortens personer ska hanteras.

En undersökning i fjol av Brottsförebyggande rådet visade att den IT-relaterade brottsligheten ökar kraftigt, samtidigt som nio av tio polisiära förundersökningsledare helt saknar vidareutbildning inom området.

Så nog behövs fler poliser. Men möjligen av andra skäl än de som röstfiskande politiker för fram.

ARTIKELN HANDLAR OM