Wolfgang Hansson

Trump skjuter sig själv och partiet i foten

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

President Trump riskerar att skjuta sig själv och det republikanska partiet i foten.

Genom sitt hotsamtal för att ändra valresultatet riskerar han inte bara att åtalas.

Dessutom kan hans ifrågasättande av valresultatet få republikaner att strunta i det enormt viktiga senatsvalet i Georgia i morgon.

Donald Trump verkar inte känna några gränser. Trots att valresultatet i USA:s samtliga delstater fastställdes redan i mitten av december ringde han i lördags upp delstaten Georgias valgeneral Brad Raffensperger och försökte med hotfulla påtryckningar få honom att "hitta 11 780" röster. En mer än Joe Biden vann delstaten med.

Aldrig tidigare har en amerikansk president bandats när han uppmanar ansvariga att fuska så att han ska vinna valet.

För det är exakt vad Trump gör.

Att höra honom pressa sin partikamrat Raffensperger är som att höra en maffiaboss i arbete.

– Folket i Georgia är arga, säger Trump. Folket i landet är arga. Det är inget fel om du säger att du, um, räknat om rösterna.

– Du vet vad de (demokraterna) gjorde men du har inte rapporterat det. Det är ett brott. Det innebär en stor risk för dig och Ryan, din advokat. En stor risk.

Donald Trump skjuter sig själv och republikanerna i foten, anser Wolfgang Hansson.
Donald Trump skjuter sig själv och republikanerna i foten, anser Wolfgang Hansson.

Kan slå tillbaka

Trumps oförmåga att inse och acceptera att han förlorade presidentvalet den 3 november förra året riskerar att på flera sätt slå tillbaka både mot honom personligen och det republikanska partiet.

* Republikanerna kan förlora makten i senaten.

Två extra senatsval hålls i Georgia i morgon. Detta eftersom ingen av kandidaterna fick över 50 procent i november. Lyckas demokraterna vinna båda platserna får de majoritet i senaten. Ställningen blir 50-50 men eftersom vicepresident Kamala Harris får utslagsröst blir det demokraterna som kontrollerar senaten. Det skulle göra det betydigt lättare för tillträdande presidenten Joe Biden att få igenom sin politik.

Georgias valgeneral Brad Raffensperger blev utsatt för hotfulla påtryckningar av Trump.
Georgias valgeneral Brad Raffensperger blev utsatt för hotfulla påtryckningar av Trump.

Stanna hemma

* Trumps fusksnack kan få väljare att stanna hemma

Det verkar som många republikanska väljare tror på Trumps grundlösa anklagelser om att det var fusk som gjorde att han förlorade. Därmed ökar risken att en ansenlig andel av republikaner i Georgia inte bryr sig om att rösta. Varför gå till vallokalen om det ändå är så att fusk avgör valet till demokraternas fördel?

Opinionsmätningar visar att det är oerhört jämnt mellan både den svarte pastorn Raphael Warnock och senatorn Kelly Loeffler (republikan) och journalisten Jon Ossoff och senatorn David Perdue (republikan). Det kan med andra ord räcka med att en ganska liten andel republikaner avstår från att rösta för att de två demokraterna ska vinna.

Något som i normala tider vore osannolikt eftersom Georgia mestadels röstar republikanskt.

* Trumps telefonsamtal kan vara brottsligt

Enligt rättsexperter i USA finns det både finns federala och delstatliga lagar som gör det olagligt att försöka påverka valutgången på ett otillbörligt sätt. Efter den 20 januari när Joe Biden svärs in som president blir Donald Trump åter en vanlig medborgare utan immunitet mot åtal. Han riskerar då att stämmas av både delstater och federala åklagare för sitt bandade telefonsamtal med Raffensperger.

Det finns till och med demokrater som vill ställa Trump inför riksrätt för maktmissbruk en andra gång. Det lär dock knappast hända eftersom Trump bara har dryga två veckor kvar vid makten.

Risk för fängelse

Åtal efter att han avgått innebär risk för fängelsestraff.

Förlorar republikanerna majoriteten i senaten ökar risken för Donald Trump att det startas utredningar mot honom i kongressen som sedan kan leda till åtal i vanliga domstolar. Det kan exempelvis handla om president Trumps bristande hantering av coronapandemin som redan tagit mer än 350 000 amerikaners liv.

Medan ledare i många andra länder åtminstone försökt minska smittspridningen har Trump mestadels nonchalerat riskerna med viruset.

Men det verkar inte som Donald Trump inser riskerna med sitt eget beteende. Inget verkar vara viktigare för honom än att inte framstå som en förlorare. En inställning som paradoxalt nog ökar risken att han ska bli just det i mer än ett avseende. En "loser".

Joe Biden vann valet med 306 elektorsröster mot Trumps 232. Biden vann dessutom med en total övervikt på sju miljoner röster.

Publisert: