Mejla

Britta Svensson

Nu får människor över 70 samma rättigheter som alla andra

KOLUMNISTER

Vilket underbart besked!

Människor över 70 år får samma rättigheter som alla andra att leva i det här samhället.

Att vi är drabbade av en pandemi, och att alla gemensamt ska ta ansvar, det är självklart.

Det hade varit logiskt att ta bort de särskilda rekommendationerna till 70+ senast det aviserades, i slutet på maj. Då hade 1,6 miljoner svenskar fått ett bättre liv under sommaren.

Varför det har tagit så lång tid är obegripligt. Annat har verkat vara viktigare. Men den senaste tiden har regeringen och Folkhälsomyndigheten varit under press att göra något åt de äldres situation.

Genom min kolumn ”Mitt liv som pensionär” i Aftonbladet varje torsdag har jag fått kontakt med hundratals äldre, som vittnat om den svåra psykiska press de levt under. 

De har sett yngre fullständigt strunta i rekommendationerna för att begränsa smittan, medan de själva suttit instängda och isolerade i sina bostäder.

Många har hamnat i djupa depressioner av ensamheten.

Jag har i min kolumn de senaste veckorna granskat de särskilda råden till 70+. ”Gör coronareglerna lika för alla”, skrev jag för en vecka sedan. Att det sker nu, så hastigt, ser jag som en personlig seger.

FAKSIMIL: Britta Svenssons kolumn 15 oktober 2020.

Tidigt i morse publicerades min kolumn där jag undrade varför en 70-plussare ska vara isolerad, när Anders Tegnell, 64, för sin egen del säger att han inte är rädd för att bli smittad: ”Det är mycket farligare att gå över ett övergångsställe i stan”.

Några timmar senare meddelas plötsligt att hans chef Johan Carlson och socialminister Lena Hallengren ska hålla presskonferens. Där kommer beskedet att de särskilda rekommendationerna för äldre och andra i riskgrupp tas bort.

Mycket bra!

Annars låg det i farans riktning att rekommendationerna till de äldre att stanna hemma, begränsa sina sociala kontakter och ta hjälp med att handla mat, skulle ligga kvar hela vintern.

Att så nu inte sker, tror jag inte kommer att påverka smittspridningen. Den större risken för äldre finns kvar, och även människor över 70 år kan läsa, se på tv, lyssna på radio, och dra egna slutsatser på grundval av den information de får.

De allra flesta kommer att fortsätta vara försiktiga.

Vissa kommer även fortsatt hålla sig helt isolerade, av rädsla för att smittas. Andra kommer, som de redan har gjort tidigare, leva som vanligt och liksom Anders Tegnell anse sig osårbara.

Men jag hoppas verkligen att Kerstin, Birgitta, Eva, Anita, Agneta och alla andra som hört av sig till mig och bara längtat efter det lilla: att få gå ut och handla mat, och träffa barnbarnen, vågar göra det nu.

De vanliga råden gäller ju: håll avstånd till andra, tvätta händerna, undvik trängsel. Nu får vi under 70 en jätteuppgift: att se till att de över 70 får en bra vinter, en härlig jul, och lite glada upplevelser. Nu är det vår tur att följa rekommendationerna lika noga och solidariskt som de äldre har gjort, och visa att vi är ett samhälle där alla får plats, och där vi håller ihop.

Två äldre män med coronasäkert avstånd mellan varandra en solig dag i våras.

PODD Professorn: Därför är corona-dödstalen lägre nu

Aftonbladet Daily med Jonas F Ludvigsson professor vid Karolinska Institutet och barnläkare på universitetssjukhuset i Örebro.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

Av: 

Britta Svensson

Publisert:

LÄS VIDARE

Coronabeskedet: Nu släpps 70-plussarna fria

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Folkhälsomyndigheten

Lena Hallengren

Johan Carlson