Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

Ämnet som helt missades i SVT:s partiledardebatt

Partiledardebatten i SVT Agenda söndagen den 2 maj.

Partiledardebatten förra söndagen. Där stod åtta överhettade partiledare som var mer överens än de ville ge sken av.

Annie Lööf fick sitt sedvanliga utbrott på Jimmie Åkesson och kunde känna sig duktig. Stefan Löfven blev trött efter en timma, som han brukar. Nyamko Sabuni drog sin vanliga ordvits om ”bråk i skolan”.

Mycket i svensk politik är bara teater. Typiskt nog kom den helt ointressanta diskussionen efteråt att ägnas Ebba Busch klänning

Varför handlar inte längre partiledardebatterna om fördelning, makt och ägande?

Migrationen/integrationen och klimatet – ett köttben åt var sida – är viktiga områden som griper in i nästan allt annat, men det finns ändå andra frågor som förtjänar sina egna mässor.

Bostadsmarknaden, till exempel. Privatiseringarna.

 

I veckan som gick avslöjade Sveriges Radio att personal på Attendo riskerar repressalier om de pratar med media om bristerna i vården. Samtidigt avslöjade Aftonbladet att Attendo, som plockat ut 133 miljoner i statligt coronastöd, delat ut miljonbonusar till cheferna, allt medan de anställda sliter så de vinglar.

”Beklagligt” är ett politikerord som inte längre funkar. Agera, i stället. Ta ansvar – det här är konsekvensen av politiska beslut.

Förmögenhetsfördelningen är lika grotesk som den i USA eller Sydafrika. I Sverige bor det 200 miljardärer. Deras förmögenhet motsvarar statens nettoförmögenhet plus hela det statliga pensionssystemet. Är inte det nåt att prata om?

 

Gamstöten Göran Persson säger till Svenska Dagbladet att pensionerna borde bli en stor valfråga (SvD 11 maj). Absolut, men det förutsätter att medierna tvingar partiledarna att prata om denna tickande bomb (och inte bara hänvisa till en kommitté, som hittills bara kommit fram till att vi måste jobba längre).

Persson vet vad han snackar om. Han är ju själv ansvarig för att Sverige har det mest marknadsanpassade pensionssystemet i Europa. I pensionsreformen 1999 utlovades löntagarna minst 70 procent av lönen med tjänstepension. I dag har vi facit: man får ut 60 procent.

 

Fackförbundet Byggnads och tankesmedjan Katalys har gjort en större undersökning om svenskarnas tankar kring pensionen: Hälften av medborgarna oroar sig för om de ska klara sig när de blir pensionärer (DN 21 april).

Störst är oron hos dem med kort utbildning, det vill säga arbetarklassen. 65 procent av LO-medlemmarna undrar om de kommer kunna leva på sin pension. Hela 76 procent av SD:s väljare undrar samma sak. En siffra till: 42 procent av dem i årskullen 18 till 29 år bekymrar sig redan nu.

Och så rena dynamiten: 36 procent av väljarna uppger att det är minst 50 procents chans att de skulle byta valsedel om något parti gick till val på att förbättra pensionerna för låg- och medelinkomsttagare. Detta gäller framför allt de två partier som samlar flest LO-medlemmar: Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Det är knappt 500 dagar kvar till valet. Det finns så mycket att prata om, för de partiledare som tvingas till det.