Mejla

Lena Mellin

Skattestöd till utdelningar – nej tack

H&M-familjen Persson behöver inte annat stöd än de redan fått

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

​Utan skattebetalarnas miljardstöd skulle klädjätten H&M inte gjort ett miljardresultat förra året.

​Trots det funderar företaget på att återuppta sina utdelningar.

De som tjänar mest på det är miljardärerna i familjen Persson som äger omkring hälften av aktierna.

Under det förra räkenskapsåret, som avlutades sista november förra året, gjorde konfektionsjätten H&M ett resultat före skatt på drygt två miljarder kronor.

Under samma tid fick företaget olika former av statliga stöd som uppgick till drygt två miljarder kronor. Knappt 300 miljoner av dem kom från svenska skattebetalare i form av omställningsstöd och lönerelaterade stöd.

Företaget skulle alltså inte gjort ett miljardresultat under den här tiden utan statliga stöd. Skattepengar som betalats ut för att företag ska överleva coronakrisen och vara redo att snabbt köra igång med en högre växel när livet återvänder till det mer normala i framtiden.

Det är inget konstigt med det. Det är så de statliga stöden är tänkta att fungera. H&M och andra företag ska övervintra, och i bästa fall även förbereda sig för en förändrad verklighet.

När det var som mest kritiskt under den första vågen var åtta av tio av företagets fysiska butiker stängda, 4 000 av 5 000. Hade företaget klarat den krisen utan statlig stöd? Kanske. Men det gick definitivt bättre med stödmiljarderna.

 

Det som däremot är märkligt är att företaget inte avskriver tanken på att ge sina aktieägare utdelning – med hjälp av skattebetalarnas stödmiljarder.

I sin senaste bokslutskommuniké skriver H&M att företagets ambition är en hållbar och lönsam tillväxt som också gynnar bolagets ägare ekonomiskt. Dessutom lägger de till väljande:

”Bolagets finansiella ställning är fortsatt stark och styrelsens bedömning i dagsläget är att det finns goda utsikter för en kontantutdelning under hösten 2021. Men, då den pågående pandemins konsekvenser i dagsläget inte helt kan överblickas, kommer styrelsen därför under året återkomma med ett förslag på tidpunkt och nivå för återupptagandet av utdelning.”

 

Förra året slopade H&M utdelningen till aktieägarna. Av allt att döma kommer det heller inte beslutas om någon vid bolagsstämman i början av maj. Beslut om utdelning kan däremot komma senare under året.

H&M grundades av Erling Persson och är en fantastisk framgångssaga. I dag äger hans ättlingar omkring hälften av aktierna i bolaget.

Sonen Stefan, företagets och familjens nestor, är en av dem. En annan är hans son, Erlings sonson, Karl-Johan Persson. Karl-Johan har varit H&M:s vd men är i dag ordförande i styrelsen.

Familjen Persson är stenrik. Deras innehav i den globala klädjätten är värt miljarder.

 

När Stefan Persson en gång i tiden hotade med att flytta från Sverige på grund av förmögenhetsskatten skapades något som kallades ”miljadärsundantaget” i den numera avskaffade förmögenhetsskatten. Det handlade om familjeföretag som också fanns på börsen. Så viktigt ansågs det som en gång hette Hennes och Mauritz vara för Sverige.

Det är det fortfarande. H&M är en del av den svenska framgångssagan. Ungefär som LKAB och Ikea.

Men det hindrar inte att det vore anmärkningsvärt, eller till och med orätt, att använda skattebetalarnas stöd till företagets överlevnad till utdelningar.

Stödet är till för att rädda företag och arbetstillfällen. Inte att ge ägarna avkastning på insatt kapital.

 

Alla betalar för coronakrisen på ett eller annat sätt. Genom försämrad hälsa, arbetslöshet, deltidspermitteringar, ett tråkigt liv, oro för framtiden eller vad det nu kan vara.

För ägarfamiljen Persson och andra aktieägare i H&M borde det räcka med att deras företag övervintrar och är i så gott skick som möjligt när pandemin bedarrat.

Mer stöd än så behöver de inte ha av skattebetalarna. Det räcker, gott och väl.
 

Karl-Johan Persson och Stefan Persson.
Karl-Johan Persson och Stefan Persson.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE