Mejla

Peter Kadhammar

Vi är på väg att gå 4 000 år bakåt i tiden

Möte 2017. Peter Kadhammars skrivblock i vänster hörn.
Möte 2017. Peter Kadhammars skrivblock i vänster hörn.

KOLUMNISTER

Vi går mot ett samhälle utan skriftspråk.
Lisa Schuman sitter i ett ljust sammanträdesrum i Solna. Hon är regionchef för Storesupport, ett företag som förser handeln med springvikarier och extrapersonal. Schuman har arbetat i decennier med personalfrågor i detaljhandeln. Hon har märkt något nytt.

Många kan inte skriva i dagens läge, säger hon.
Jag ser upp från anteckningsblocket och lägger ner min bläckpenna, en Parker Jotter pimpad med bläckpatron från Fischer Space Pen.
Man tycker det är gammalt och daterat, säger Schuman.
Jag ser på min penna.

Därför har vi börjat med videorekrytering, säger Schuman. Många är inte bekväma med att skriva. Förmågan att författa en meritlista har sjunkit. Så vi ger dem möjlighet att spela in en video och presentera sig. Hälften av de som söker arbete i butik spelar in en video.

Storesupports tillförordnade vd Peter Erikson bryter in: Det är lättare att bedöma sökanden. En man spelade in en video när hans hund började hoppa omkring. Andra skulle ha stängt av inspelningen för att ta ut hunden. Men han fortsatte. Det visade att han kunde fokusera och inte lät sig distraheras. Sådant får man inte fram i en vanlig, skriftlig ansökan.

Många unga säger: varför ska jag skriva en meritlista? Jag kan komma upp och presentera mig. Grundstrukturen i samhället, hur man beter sig, har förändrats, säger Lisa Schuman.

Jag antecknar. Bläckpatronen i min penna utvecklades för det amerikanska rymdprogrammet och har ett övertryck som gör det möjligt att anteckna upp och ner, under vatten och i viktlöst tillstånd.

Hur mycket jag själv skriver? säger Lisa Schuman. Min handstil blir sämre och sämre. Om jag skriver gör jag det i datorn. Men nu för tiden kan man ju prata inte bara med utan även till sin mobil. Man dikterar sms, man frågar Siri.

Jag fortsätter att skriva i spiralblocket. Min penna ska klara 35 minusgrader och 121 plusgrader. I det sistnämnda fallet är emellertid vidare annotationer omöjliga eftersom jag är död.

Vi letar efter folk med ljus och lykta, säger Lisa Schuman. Jag kan anställa 50 personer direkt. Så här.
Hon knäpper med fingrarna.

Jag lämnar Storesupport. Telefonen plingar, ett meddelande från en chef på Aftonbladet. Fem plus: +++++. Jag svarar med fem frågetecken: ????? Skriftspråket dör. Eller också börjar vi om, med tecken, ungefär där kineserna var för 4 000 år sedan.

Av: 

Peter Kadhammar

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Peter Kadhammar