Lena Mellin

45 000 skattekronor rakt ner i avloppet

Syftet med SVT-annonsen - boosta journalisternas ego

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den antyder en grandios självuppfattning.

Och på en lättvindig inställning till skattebetalarnas pengar.

Det handlar om SVT:s annons där de vill nå kontakt med Ericssons vd.

SVT:s program Uppdrag granskning avslöjade i februari att telekomjätten Ericsson misstänks för att ha mutat terrororganisationen IS i Irak. Mutorna skulle säkra transporter genom landet.

I månader sökte programmets reportrar Ericssons vd Börje Ekholm för en intervju. Men han ville inte vara med.

I stället lät han sig intervjuas i tidningen Dagens industri. Han berättade om en internutredning som gett vid handen att mutor kan ha förekommit.

Inför Ericssons bolagsstämma i tisdags hade desperationen, eller den grandiosa självuppfattningen, på Uppdrag gransknings redaktion nått oanade höjder.

Programmets projektledare och ansvarige utgivare Axel Björklund bestämde sig då för att satsa 45 000 kronor på en annons i Dagens industri.

Den var utformad som ett brev till Ericssons vd. Det inleddes med orden ”Hej Börje!” och avslutades med ”Hör av dig!”.

Först kan man, som jag gjorde, tycka att det här är ett roligt grepp. Men vid närmare eftertanke är det inte alls skojigt.

Verksamheten vid public servicebolagen SVT, Sveriges radio och Utbildningsradion UR betalas av den så kallade public serviceavgiften. En avgift är i det här fallet en specialdestinerad skatt och tas upp av Skatteverket. Du märker den aldrig.

Den betalas av alla som har en taxerad förvärvsinkomst och är över 18 år. Den uppgår till en procent av inkomsten, dock högst 1 397 kronor i år.

Pengarna ska alltså användas till program. Inte för att finansiera stukade journalistegon som inte står ut med att en makthavare inte svarar på deras frågor.

Uppdrag gransknings projektledare och ansvarige utgivare Axel Björklund.
Uppdrag gransknings projektledare och ansvarige utgivare Axel Björklund.

Jag har visserligen en viss förståelse för känslan. Det tror jag alla journalister har. Det är retligt när makthavare viker undan. Väldigt retligt.

Men för det första föreligger ingen lagbunden plikt för makthavare att ställa upp för ett speciellt medium. För det andra fattar vem som helst att den som inte vill svara på frågor har något att dölja. Det kan vara ett mer innehållsrikt och tydligt besked än ett pladdrande ordsvall.

Tillbaka till annonsen. Att den skulle resultera i att SVT fick sin intervju med vd-Ekholm faller på sin egen orimlighet. Det vore samma sak som att sträcka över en bunt sedlar till ett gäng utpressare. Pengar rakt ner i avloppet.

Vad vi talar om är alltså en gest. En barnslig gest. Ett sätt att blåsa upp sin egen betydelse så att tygen knakar.

Är det så skattebetalarnas pengar ska användas? Svar nej, enligt mig.

45 000 kronor motsvarar kostnaden för en välbetald reporter i en halv månad, inklusive sociala avgifter. Eller public serviceavgiften från 32 fullbetalande medborgare.

Axel Björklund försvarar att summan går till journalistisk verksamhet eftersom pengarna hamnar i Dagens industris kassa. Ja kanske. Familjen Bonniers ägarfickor är ett annat, lika tänkbart alternativ.

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert: