Mejla

Wolfgang Hansson

Bidens första år en besvikelse – och värre blir det

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Hur mycket Joe Biden än försöker ge bilden av att hans första år varit en succé så kan han inte dölja verkligheten.

Det som började så bra slutade riktigt illa. Och värre blir det.

Putins utmaning innehåller nya risker för Biden.

Alla som är fotbollsintresserade vet hur ett lag kan spela briljant i första halvlek för att sedan vara totalt under isen i den andra.

För Joe Biden har det varit samma visa under hans första år som president.

Han började på topp. Det räckte med att han behöll sitt lugn och uppträdde statsmannamässigt för att det amerikanska folket skulle dra en suck av lättnad efter fyra år av kaos under president Trump.

Biden genomförde en till en början mycket lyckad vaccinationskampanj. Människor kände trygghet i att han i motsats till sin föregångare tog pandemin på största allvar.

Han fick igenom ett gigantiskt coronahjälp-paket i kongressen. Han upphävde en rad av Trumps beslut, bland annat är USA återigen med i Paris-avtalet om klimatet.

Joe Biden började på topp, men nu är presidentens popularitetssiffror så låga att bara Donald Trumps varit sämre.

Men i augusti tog det tvärstopp.

Inte nog med att Biden hjälplöst tvingades se på när talibanerna återtog makten i Afghanistan efter 20 år av amerikansk krigföring. USA:s kaosartade evakuering blev det slutgiltiga beviset för hur stormakten hamnat på dekis. Förödmjukande och pinsamt för vilken president som helst.

Fler döda under Biden

Under hösten fortsatte motgångarna en efter en.
Vaccinationskampanjen har gått i stå. Den ekonomiska återhämtningen kom av sig samtidigt som inflationen nådde höjder som inte setts på 40 år. Vilket fick många vanliga amerikaner att tvivla på Biden.

Presidentens popularitetssiffror är så låga att bara Donald Trumps varit sämre.

Biden gick till val på att få bukt med pandemin. Han lyckades till viss del men snart har fler amerikaner dött av covid under hans tid vid makten än under Trump.

Biden gick också till val på att försöka ena landet, att bli en president för alla amerikaner. Facit är ett närmast totalt misslyckande. Visserligen fick han igenom ett nedbantat infrastrukturpaket, hans enda verkliga framgång under hösten, med hjälp av ett antal republikanska röster. Men i övrigt har han inte lyckats få till något samarbete överhuvudtaget.

USA är återigen med i Paris-avtalet om klimatet.

Det är inte bara Bidens fel men det är likväl ett vallöfte som han inte ens är i närheten av att infria.

Att republikanerna inte vill hjälpa Biden att få igenom sin politik är kanske inte så konstigt. Värre är att medlemmar av hans eget parti saboterat presidentens agenda.

Gick på pumpen

Bidens stora sociala reformpaket, Build back better, röstades ner därför att en enda demokratisk senator, Joe Manchin från West Virginia, vägrade gå med på satsningarna. Reformer som skulle ha gett USA saker som föräldrapenning, fri förskola för vissa åldrar, permanent barnbidrag och annat som på ett radikalt sätt hade förvandlat landet till något som liknar en europeisk välfärdsstat.

Men hårt pressad av vänsterfalangen inom partiet gapade Biden över för mycket. Inte ens ett nedbantat paket gick igenom och nu hänger hela klimatsatsningen och en rad sociala reformer i luften.

En annan av presidentens hjärtefrågor var att sätta stopp för republikanernas försök att i praktiken inskränka rösträtten och manipulera valprocessen på olika sätt.

Biden lade fram en ny lag som skulle ge gemensamma valregler för hela landet och inskränka delstaternas möjligheter att stifta egna lagar.

Men han gick på pumpen igen. Denna gång var det två demokratiska senatorer som förorsakade nederlaget.

Med tanke på att Bidens parti har majoritet i kongressens båda kamrar, om än väldigt knapp i senaten, går det knappast att beskriva det han fått igenom som en succé eller ens en framgång. Ordet som bäst beskriver hans första år är snarare besvikelse.

Om Putin invaderar Ukraina blir det ett nytt svårt test för Biden.

Otydlig om Putin

Biden har mindre än ett år på sig att få igenom sina reformer. I november är det mellanårsval som alltid är en folkomröstning om den sittande presidenten.

Sannolikheten är mycket stor att demokraterna tappar majoriteten i åtminstone en av kongressens kamrar. Kanske båda. Då blir det nästan omöjligt för presidenten att få igenom någonting av sin agenda och ännu svårare att få amerikanska folket att rösta på honom igen 2024.

Tiden är på väg att rinna ut för Biden.

När presidenten i går höll en av sina sällsynta presskonferenser, trots att han lovat mer öppenhet än under Trump, lyckades han dessutom vara otydlig om den säkerhetspolitiska kris som just nu hotar Europa.

Det lät som Biden skulle se mildare på ryska attacker som inte var en fullskalig invasion. Efteråt tvingades hans pressekreterare förtydliga det Biden menat att varje form av attack skulle utlösa skarpa sanktioner.

Trots att hans egen utrikesminister i morgon ska träffa sin ryska kollega i ett försök att lösa krisen sade Biden att han tror att Putin kommer att invadera Ukraina. Så lite tror presidenten på USA:s möjligheter att stoppa Putin.

Om Putin invaderar blir det ett nytt svårt test för Biden. Han hävdade i går att Ryssland kommer att få betala ett mycket högt pris samtidigt som ingen tror att ett krigstrött USA har några som helst planer på att ingripa militärt för att försvara Ukraina.

Sanktioner har hittills visat sig sällsynt ineffektiva för att få Putin att ändra sitt beteende. Biden och USA kommer återigen att framstå som svagt ifall Ryssland attackerar Ukraina medan USA står på sidlinjen och tittar på.

 

ANNONS

Barnen drabbas alltid värst - Ge en gåva till barnen i Ukraina nu.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

LÄS VIDARE

Putins senaste muskeluppvisning

ÄMNEN I ARTIKELN

Joe Biden

Afghanistan

Amerikansk politik

Ukraina

Europa

Ryssland

USA