Sjöstedt har guldläge när sossarna går åt höger

VISBY. Stefan Löfven kallar Socialdemokraterna för ett mittenparti.

Det är Jonas Sjöstedts gyllene chans.

Det finns vänsterväljare i Sverige som vill rösta på ett parti som definierar sig som vänster.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Jonas Sjöstedt (V).

Att det är ödsligt på politikens vänstra planhalva utnyttjade Jonas Sjöstedt under sin dag på politikerveckan i Almedalen på Gotland.

Det gör han rätt i. Varför inte utnyttja de chanser som ges? Den som inte gör det blir inte långlivad i politiken.

För säkerhets skulle höll sig Jonas Sjöstedt till idel säkra kort. Också det är rätt strategi. Utflykter i okänd terräng är bara till för dem som saknar karta.

▪▪▪

1. Slår mot regeringen från vänster. Vänsterpartiet samarbetar med regeringspartierna S och MP om statsbudgeten. Partiet har fått igenom en rad förslag på vårdområdet, bland annat tio miljarder extra om året, gratisbesök på vårdcentralerna för dem som fyllt 85 och gratis receptbelagda mediciner till barn.

Men det är inte på det området som Sjöstedts kritik mot regeringen är som skarpast. Utan när det gäller fördelningen mellan fattiga och rika.

V-ledaren hävdade att kassörskan på Willys i procent av sin inkomst betalar mer i skatt än en av livsmedelskedjans ägare, Antonia Ax:son Johnson.

– Skattesystemet är helt riggat för de rika, sade Sjöstedt och radade upp rader av exempel på vad regeringen inte vill göra för att skatterna ska bli mer rättvisa.

De vill inte ha progressiv skatt på kapitalinkomster, det vill säga att de som tjänar mest på olika former av avkastningar ska betala mer än dem som inte gör det. Regeringen vill inte heller återinföra förmögenhetsskatten.

Jonas Sjöstedt påstod också att Socialdemokraterna drar sig högerut. Det måste man nog ge honom rätt i. Trots att S-väljarna definierar sig som vänster säger Stefan Löfven allt oftare att han leder ett mittenparti.

Det ivriga uppvaktandet av av framför allt Liberalerna och Centern om samarbete över blockgränsen måste tolkas på samma sätt. S rör sig högerut.

Det är Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiets gyllene chans. Det finns vänsterväljare i Sverige. Och de kanske vill lägga sin röst på ett parti som kallar sig vänster. Och inte hävdar att det är ett mittenparti.

▪▪▪

2. Kopierade Gudrun Schymans framgångsrecept från 1998. Genom att skickligt utnyttja missnöjet bland lågavlönade kvinnor i offentlig sektor nådde Vänsterpartiet sitt hittills bästa valresultat för knappt tjugo år sedan, 12 procent.

Dåvarande partiledaren, i dag ledare för Feministiskt initiativ, talade om att det äntligen måste bli rättvisa löner och bättre arbetsvillkor för välfärdens arbetare.

Det gjorde Jonas Sjöstedt om i sitt tal på söndagskvällen. De som jobbar i sjukvården stressar för mycket, kan påverka sitt arbete i för låg utsträckning och flyr yrket. De måste få bättre löner och bättre villkor på jobbet.

▪▪▪

3. Feminism, inte patriarkat. Också detta budskap har rötter i Gudrun Schymans vänsterparti som var det första parti som kallade sig feminististiskt i Sverige.

Sjöstedt förklarade att anledningen att de som jobbar i vården har så dåliga villkor beror på att de flesta av dem är kvinnor.

– Vi måste bota sjukvården från den allvarliga sjuka som heter patriarkatet, slog V-ledaren fast.

Klassisk vänsterretorik från början till slut. Det kan löna sig om Stefan Löfven fortsätter längs de hjulspår han nyligen börjat upp.


Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM