Misstankarna stärks mot Madsen – men en viktig fråga återstår

KOLUMNISTER

Klockan klämtar för Peter Madsen.

Men än återstår en mycket viktig fråga för åklagaren: Hur dog Kim Wall?

1 av 9 | Foto: MOGENS FLINDT /Ekstra Bladet-Ritzau
Kroppsdelarna som hittades på fredagen tas omhand av dansk polis.

Den danske uppfinnaren och ubåtsbyggaren befinner sig i en allt annan än enkel situation.

Lögner och ändrad berättelse är inte en optimal utgångspunkt för en person som misstänks för mord.

När Kim Wall försvann sa Madsen först att han i och för sig tagit med henne på en tur i ubåten, men att satt av henne i land och att sedan ensam seglat ut i Öresund igen.

Men då delar av kroppen hittades ändrade han sig och hävdade att hon fått en 70 kilo tung lucka i huvudet och avlidit direkt.

Efter olyckan ska han ha slängt kroppen överbord, varefter det uppstått ett fel på en barlasttank vilket dessvärre ledde till att ubåten sjönk.

Polisen har emellertid kunnat konstatera att Madsen sänkte farkosten med flit. Det ligger nära till hands att tro att han gjorde det i förhoppning om att bevis skulle sköljas bort.

Fynden i helgen - huvudet och kläder paketerade i plastpåsar som återfanns på botten av Kögebukten utanför Köpenhamn - ställer till det ytterligare för honom.

▪▪▪

Polisen lät vid en presskonferens i lördags meddela att det inte fanns några skador på huvudet, vilket borde vara fallet om hon verkligen hade fått luckan i huvudet.

Och indicierna upphör inte med detta. Den rättsmedicinska undersökningen av bålen, den delen av kroppen som hittades först, visar att kroppsdelar avlägsnats med en såg. Madsen säger att han inte gjorde någonting med kroppen innan han dumpade den i havet.

Således har någon annan styckat Wall. Jag har svårt att tänka mig att Københavns Byret köper det påståendet.

I bålen har för övrigt 15 knivstick hittats. Enligt rättsläkare har de tillfogats Wall "i samband med", "strax efter" eller "i nära anslutning" till hennes död.

Åklagaren har sammantaget en hel del graverande indicier i sitt material. Förekomsten av filmer med riktiga mord på kvinnor i Madsens dator gör honom visserligen inte till mördare, men är även det bestickande.
Men en viktig pusselbit saknas. Än har ingen dödsorsak konstaterats. Det vill säga bevis för att Wall blev mördad.
De nya fynden kan visserligen mycket väl leda till att den frågan blir besvarad, men än så länge är vi inte där.

▪▪▪

Det har hänt att det har gått att bevisa mord även utan en dödsorsak. Om omständigheterna i övrigt entydigt pekat mot att det inte finns någon annan rimlig förklaring till ett dödsfall än uppsåtligt dödande.

Men avsaknaden av den sortens bevis komplicerar alltid tillvaron. För hur knasig en misstänkts berättelse än är så är det åklagaren som ska motbevisa den.

Minns mannen som åtalades för att ha mördat Linda Chen i Falun för ett antal år sedan. Att han hävdade att han var kidnappad av elaka kineser under tiden för hennes försvinnande hindrade inte att han endast dömdes för brott mot griftefriden.

Åklagarens stora fördel är att det inte finns utrymme för alternativa gärningsmän. Och nackdelen är att det inte finns vittnen, vilket gör den tekniska bevisningen oerhört viktig.

Frågan är vad Madsen ska ta sig till nu. Hålla fast vid en förklaring som det inte återstår mycket trovärdighet av? Eller presentera en ny och tredje version?

Inget av alternativen är tacksamma för honom.

ARTIKELN HANDLAR OM