Därför petas Fridolin ut i periferin

KOLUMNISTER

LINKÖPING. Klimatet är Miljöpartiets enda chans att komma tillbaks.

Därför tar Isabella Lövin större plats medan Gustav Fridolin petas ut i perfierin.

Helt rätt.

Foto: Lotte Fernvall / LOTTE FERNVALL 3226
Gustav Fridolin, Isabella Lövin och Stefan Löfven.

Enligt den senaste väljarbarometern från Aftonbladet/Inizio skulle tre procent rösta på Miljöpartiet om det vore val i dag. Partiet löper alltså stor risk att åka ur riksdagen vid valet nästa år.

Deras enda chans att komma tillbaka på banan är frågor kopplade till klimat och miljö. Visserligen tycker fler väljare att Centern har den bästa miljöpolitiken men det är åtminstone ett område där partiet har relativt hög trovärdighet.

Så är inte fallet i den andra fråga de gröna drivit de senaste åren - skolan. Praktiskt taget ingen förknippar MP med skolfrågor och den politik partiet säger sig vilja föra på området uppskattas inte av väljarna.

Alltså gör Miljöpartiet helt rätt när de går tillbaka till rötterna. Under hotet av ett stundande valnederlag kongressar partiet i ett högsommarvarmt Linköping under mottot ”Ledarskap för klimatet”.

Formuleringen är så oklatschig att man undrar vilka (väljarfrånvända) tänkare som varit inblandade i utformandet. Men det visar att MP-ledningen trots allt förstått att det är allvar och att det som gäller nu är det gröna och sköna. Annars kan riksdagsplatserna försvinna.

Utgångsläget är motigt. Miljöpartisterna försöker framhålla de många framgångar på klimatområdet som partiet ligger bakom i regeringsarbetet. Men det är misslyckandena som väljarna minns.

Förbifart Stockholm byggs, Bromma flygplats blir kvar i flera decennier, kärnkraften överlever och kärnkraftselen har blivit billigare, Vattenfalls tyska brunkol är visserligen sålt men kommer inte att bli kvar i marken. Det kommer att både grävas och eldas upp.

En konsekvens av kursändringen, att uppgradera miljö- och klimatpolitiken, är att Isabella Lövin, får större plats på scenen. Det är hon som minister för klimat och internationellt utvecklingssamarbete som står för sakkunskapen och trovärdigheten på området.

I stället flyttas hennes manlige språkrörskollega Gustav Fridolin ut i bakgrunden. Skolan har inte varit någon hit för MP och han har aldrig varit någon tongivande klimatkramare.

Missförstå mig rätt. Det rör sig inte om någon revolution, snarare en tyngpunktsförskjutning. Språkrören kommer givetvis att fortsätta dela på alla debatter och tal, vartannat till Fridolin, vartannat till Lövin. Men Fridolin tonas ner och mer strålkastare sätts på Lövin.

Det blev närmast övertydligt under statsminister Stefan Löfvens blixtvisit på MP-kongressen. Efter partisekreterare Amanda Linds utfrågning av honom och språkrören tog Isabella Lövin plats i centrum, mitt emellan sina manliga ministerkolleger. Det var närmast en självklarhet.

Men hon, och resten av partiet, kommer att få det svettigt. När Aftonbladet/Inizio undersökt vilka sakfrågor som väljarna tycker att partierna är bäst på hamnar Miljöpartiet utanför prispallen i åtta fall av nio.

Den nionde frågan är miljö och klimat. Men där tycker 27 procent att Centern har den bästa politiken medan 19 anser att det är Miljöpartiet. Och då ska man dessutom komma ihåg att klimatfrågorna inte är särskilt viktiga för väljarna just nu. De hamnar inte ens på fem i topp över viktigaste politiska frågan.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

avLena Mellin