Peter Kadhammar

Svenska nazister – det är ett större hot än islamister

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Att bedöma hotet från islamistiska terrorister mot Sverige är omöjligt.

Det finns nämligen inget hot.

Jag skriver inte det för att förminska mordplanerna mot Lars Vilks. Att Jihad-Jane tycks vara en amerikansk hemmafru med mentala problem och smak för sprit betyder inte att hon var ofarlig. Våldsdåd begås i regel av dårfinkar och snedseglare. Minns mordet på utrikesminister Anna Lindh.

Sverige är ett land med ett utbrett politiskt våld, men våldet kommer inte från islamister utan från nazister och deras påstådda motståndare, de ”autonoma”.

Säpo misstänker att svenska nazister, personer i vit makt-rörelsen, begick 14 politiska mord och dråp mellan mars 1999 och februari 2009.

Läs det igen: 14 politiska mord och dråp.

Det framgår av en diger utredning som Säpo och Brottsförebyggande rådet, Brå, publicerade förra året. Rapporten heter ”Våldsam politisk extremism”. Den visar att Sverige inte är det lilla fridsamma land vi gärna vill tro.

Mordet på fackföreningsmannen Björn Söderberg den tolfte oktober 1999 var spektakulärt och öppet politiskt. Andra mord begångna av personer ur vit makt-rörelsen tycks vara interna uppgörelser, överfall på homosexuella och attacker på mörkhyade.

Tänk om personer med bakgrund i den islamistiska miljön skulle begå liknande brott. Då skulle tidningspappret inte räcka till och teve skulle få lägga in extrasändningar för alla analyser, studiosamtal och bakgrunder.

Om de våldsverkare som verkligen finns, och som verkar i Sverige nu, är det tämligen tyst. Detta trots att Säpo skriver att ”vit maktmiljön har tillgång till skjutvapen och sprängmedel, erfarenhet av grovt våld, besitter skrämselkapital...”

De svenska nazisterna är farligare än sina motsvarigheter i Norge, Danmark och Tyskland, enligt Säpo.

När vi kommer till misstankar om mindre allvarliga brott än mord och dråp ökar talen dramatiskt. Nazister har under tio år till exempel begått 211 fall av misshandel. Då ingår egna fester och konserter där de alltemellan pucklar på varandra.

De autonoma är inte mycket bättre. Säpo noterar 152 fall av misshandel.

Nazister och autonoma ger sig gärna på varandra.

I övrigt föredrar nazister att slå hbt-personer och mörkhyade medan de autonoma attackerar poliser och företrädare för politiska partier.

Säpos studie avser 845 personer ur vit maktmiljön och 564 från de autonoma. Så många människor är aktiva i en kultur av våld, hot, intolerans och allmän kriminalitet. Under tio år begick de 2 432 politiskt motiverade brott och mångdubbelt fler opolitiska.

I går talade jag flera gånger med pressinformatören Tina Israelsson på Säpo. Jag bad att få information om islamistiska terrorbrott i Sverige. Hon kunde inte ge någon information för det har inte förekommit några.

Det närmaste vi kommer våldsam islamism är unga män som reser till andra länder, som Somalia, för att slåss. Det rör sig om en handfull personer och det är inte självklart att man ska bedöma dem som vare sig islamister eller terrorister.

När det gäller Sverige och svenska intressen står det på Säpos hemsida att hotet är ”fortsatt lågt”.

De flesta våldsamma extremisterna är unga, dryga 20 år. De är fostrade på dagis med Mulleutflykter och i en skola som inte vill stressa barnen med betyg. De tittar sannolikt fortfarande på Kalle Anka på julafton. De knackar bög och vill spränga snuten i luften.

Det är dem vi ska oroa oss för.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN