Sugen på lite alfa-tokoferol?

Foto: MIDDAG MED TILLSATSER Lilla My äter köttbullar och potatismos. Maten innehåller tillsatser i form av nio e-nummer. Bra eller dåligt? Det har vi som konsumenter svårt att få besked om.
KOLUMNISTER

Vad är det för vits med en e-nummernyckel? Inte en käft fattar ju vad det står där.

Dags för lite pedagogiskt fotarbete, Livsmedelsverket.

Ungefär hälften av svenskarna tror att alla tillsatser – och särskilt de e-nummermärkta – är farliga, enligt en undersökning som Yougov presenterade i februari.

Det är inte konstigt. I synnerhet inte som en del företag gör sig en hacka på rädslan och manar på föreställningen att de godkända tillsatserna är giftiga.

Det är klart att den väldigt flitiga användningen av tillsatser ska diskuteras och det är inte fel att många matproducenter har rannsakat sig själva och rensat ut onödigheter.

Men jag undrar verkligen var Livsmedelsverket håller till i detta träsk.

De har en e-nummernyckel liggande på sin hemsida, där den intresserade kan få veta att E307 är alfa-tokoferol.

Jaha?

Det låter ju inte som hallonsylt direkt, och spontant är det ingenting jag skulle lägga på mackan, fast det i själva verket handlar om harmlöst E-vitamin.

Hur har Livsmedelsverket tänkt att denna upprapning av kemiska namn skulle hjälpa oss konsumenter?

Jag ringde för inte så länge sedan för att få hjälp med att klura ut vad stärkelsealuminiumoktenylsuccinat kunde tänkas bestå av, men det gick verkets egna experter bet på.

Om Livsmedelsverket för en gångs skull vill göra något till gagn för oss konsumenter i stället för att banka oss i skallen med hur galet vi äter, så sätter de sig givetvis ner och beskriver vad varje tillsats består av, hur den framställs och vad den används till. Ja, gör en riktig e-nummernyckel, helt enkelt.

Så skulle vi också kunna diskutera maten på riktigt, i stället för att svepa med armen och peka finger åt vartenda e-nummer, hur oskyldigt det än är.

ARTIKELN HANDLAR OM