Mejla

Lena Mellin

Hur duktig han än är borde han inte få pengarna

Publicerad:
Uppdaterad:

Volvo går med nästan 15 miljarder i förlust och vd:n får en miljon i resultatlön.

Oanständigt?

Det tycker säkert inte Leif Johansson själv.

Leif Johansson.

Leif Johansson har varit vd för Volvo sedan 1997. Han har varit oerhört framgångsrik. År efter år har ägarna kammat hem miljarder i vinst.

Men så kom finanskrisen hösten 2008. Världsekonomin tvärbromsade. Efterfrågan på Volvos produkter – lastbilar, bussar, entreprenadmaskiner, båtmotorer och andra dyrbarheter – gick ner lika snabbt som ett börsfall.

Leif Johansson förstod vad som väntade. Personalnedskärningar modell större. Det gällde att föregå med gott exempel.

Redan före jul skrev han därför ett brev till Volvos styrelse och begärde att få slippa en löneförhöjning för 2009. Drygt 12 miljoner om året i fast lön fick räcka.

För det fick Johansson mycket beröm. En rad direktörer i andra krisdrabbade verkstadsföretag följde hans exempel. När orderböckerna gapade tomma skulle självklart de högsta cheferna bära sin del av bördan. Inte bara de anställda och ägarna.

Får en extra prestationslön

I går eftermiddag offentliggjordes Volvos årsredovisning för förra året. Johansson höll sitt löfte. Den fasta lönen var bara ett par hundralappar högre än året innan.

Men förutom den får Johansson prestationslön, drygt en miljon kronor extra utöver den fasta lönen.

Det är en härlig klapp på axeln i kristider som beror på resultatet under fjärde kvartalet. Då nådde bolaget sina finansiella mål – och det ska enligt styrelsen märkas i Johanssons börs.

Ingen har alltså gjort fel. Johansson får den lön han ska ha. Punkt.

Men är prestationsmiljonen rimlig? Knappast. Många skulle nog säga direkt oanständig.

Volvo gjorde sig förra året av med drygt 13 000 personer. Fast anställda, visstidsanställda och konsulter. Korttidsvecka infördes i länder där staten betalar för det, framför allt Frankrike, Belgien och Tyskland.

Resultatet försämrades med nästan 25 miljarder.

Försäljningen minskade med 90 miljarder kronor.

Inget av detta är tecken på framgång. Det är tecken på kris. Ändå tycker Volvos styrelse att Leif Johansson ska ha en extra miljon.

1,1 miljarder från staten

Belöningssystem som är utformade så är i grunden fel av den enkla anledningen att de inte går att förklara.

Hur duktig Leif Johansson än är, och det finns ingen anledning att betvivla kompetensen, borde han inte ha en miljon extra. Inte när firman går med rekordförlust och massavskedar.

Ännu svårförklarligare blir det av att Volvo fick 1,1 miljarder i statligt stöd förra året, nära 400 miljoner mer än året innan.

Skattebetalarna öppnade snällt plånboken för Volvo.

Men trodde de att en del av det skulle hamna på Leif Johanssons eget bankkonto? Sannolikt inte.

avLena Mellin

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM