Ynkligt, Visa och Mastercard

Kaos mot kaos, nävarnas rätt mot nävarnas.

Ena nävrätten står amerikanska regeringen för. Med svepande påståenden och antydda hot försöker den krossa en enskild människa, Julian Assange, och hans organisation, Wikileaks.

De fega, ynkliga storföretagen Visa, Mastercard och Paypal viker sig och deltar i förföljelsen genom att strypa flödet av donationer, trots att ingen åklagare riktat anklagelser mot Wikileaks.

Om amerikanska regeringen lyckas går vi mot en farligare värld. Tryckfriheten blir beroende av Vita husets och Pentagons välvilja. Den som publicerar en stor, viktig nyhet får hoppas att USA:s regering inte reagerar med missnöje: den har många sätt att klämma åt medieföretag.

Det räcker med att signalera upprördhet så erbjuder företag som Visa, Mastercard och Paypal sina tjänster för att krossa fridstöraren.

Har dessa företag tänkt stänga konton för Ahmad Zia Massoud, Afghanistans vicepresident som i oktober förra året flög från Kabul till Dubai med 52 miljoner dollar i kontanter, uppenbarligen en privat pensionsförsäkring, skimmad från vad? Bistånd? Narkotikahandel? Vapenhandel?

Ingen vet och ingen frågar. Massoud är en allierad till USA och fiende är den som avslöjar vad som sker – Wikileaks.

Ser Visa, Mastercard och Paypal över sina affärer i Saudiarabien, ett land som utrikesminister Hillary Clinton i ett internt papper i december 2009 betecknade som den viktigaste finansiella källan för terroristgrupper världen över? Nej, oljeriket är samtidigt en amerikansk allierad.

Nävrätten bestämmer. Den största och hårdaste näven har supermakten USA.

Det finns tusentals små nävar också. De slår tillbaka genom hackerattacker mot Visa, Mastercard och Paypal.

De slår också mot svenska åklagare, advokat Claes Borgström, regeringen – alla som retar cyberrymdens anonyma skränfockar, mobbare och digitala tjuvar – de som sprider förtal, de som anser sig ha rätt att stjäla musik, film och litteratur bara för att det är tekniskt möjligt.

De ger sig på storföretag men också de två kvinnor som anmält Julian Assange för sexuella förbrytelser.

Två krafter står mot varandra, kaos mot kaos.

Den som vill skydda yttrandefriheten och samtidigt enskilda, till exempel de två kvinnorna, får kämpa för en internationell lagstiftning som skyddar nätets frihet – och människor från förtal.

avPeter Kadhammar

ARTIKELN HANDLAR OM