Mejla

Jennifer Wegerup

Vi måste lyssna på SD-väljarnas oro

Publicerad:

KOLUMNISTER

En epahora var illa. En blattehora värre.

Tjejerna som låg med flyktingarna blev snabbt brännmärkta.

Det berättades roliga (vidriga) historier om libaneserna. Flyktingförläggningen, tidigare restaurang Vita Hästen, blev snabbt Svarta Hästen i folkmun.

Nya krigshärdar, nytt lidande. Iranier, bosnier, kosovoalbaner, ­somalier.

Min barndomsstad Falkenberg öppnade flyktingförläggning 1985, det år jag fyllde 13. I en stad med då knappa 36 000 invånare blev förändringen stor.

Jo, det är skillnad på att bo i krigets Mogadishu och en halländsk småstad. Under min uppväxt fanns alla de klassiska konflikterna och kulturkrockarna.

Ändå har det blivit rätt bra till sist, inte minst tack vare stadens litenhet. De nyanlända hamnar för det mesta i samma bostadsområden, skolor och fotbollslag som de in­födda. Man lär känna varandra, de ­nykomna får jobb, lär sig svenska.

Områden där folk sitter arbets­lösa, ensamma, dömda till utanförskap, och ser parabol från hemlandet finns det några, men få.

Saker ordnar sig, men inte utan kamp och svårigheter.

Ungefär som om en stor grupp f­alkenbergare plötsligt skulle flyttat till Teheran.

Jag tror nämligen inte att svenskar är mer rasistiska än andra. Vi är inte perfekta, men hyfsat upplysta, ­demokratiska och måna om att vara politiskt korrekta.

Kanske för mycket. För det är när det blir inkorrekt att erkänna och ­debattera de utmaningar som flyktingmottagande och invandring innebär som man skapar grogrund för ett parti som SD.

Det är så sorgligt. Och så onödigt.

Vi ska hjälpa människor i nöd. Men att erkänna svårigheter och leta ­lösningar, inte minst på hur vi får männi­skor i arbete och in i vårt ­samhälle, är inte rasism.

Tvärtom. Det är omtanke om dem som finns här och de som kommer. En öppen debatt innebär inte att man ”går rasisters ärenden”. Man tar i stället tillbaka makten kring de här frågorna.

Nalin Pekgul skrev nyligen om hur förödande den ”förstående ­vänsterns” svek i integrations­debatten är.

Hon om någon borde veta.

780 000 svenskar, 13 procent av befolkningen, röstade på SD. En ­majoritet av dem är självklart varken rasister eller mindre vetande. De ­röstade så för att våra etablerade partier inte vågat eller velat diskutera brännande viktiga frågor. Lyssnar man på människors oro i stället för att se ner på dem kan man ofta stilla den, med vettiga argument och fakta.

I stället för att ­vända folk ryggen och låta dem gå åt farligt fel håll.

Epatraktor

Ombyggd bil eller lastbil som grabbarna från landet styrde in mot Falkenbergs centrum och Torggrillen. ­Kallad ”epa” efter klassiska lågprisvaruhuset.

Vita Hästen

Svinstall som låg fint invid Ätran. Blev sen restaurang och danspalats. Hästen hängde i en takkrona. Stället hade egna vykort med löftet ”Vi möts igen”.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN