Bästa böckerna just nu

Publicerad:

KOLUMNISTER

Ingalill Mosanders bästa boktips

Låt mig ta din hand

Tove Alsterdal

Lind & Co

DECKARE Ju längre in i boken jag kommer desto mer uppslukad blir jag. Historien börjar i Jakobsberg med att en kvinna hoppar från elfte våningen. Eller blir hon knuffad?

Hennes syster tvivlar på polisens självmordsteori och börjar en egen undersökning. Spåren leder bakåt till 1970-talet då systrarnas mamma förälskade sig i en argentinsk flykting och följde honom tillbaka till Buenos Aires.

En rasande skickligt skriven thriller, mörk och gastkramande.

Hamstern är borta!

Andreas Palmaer, Ingela P Arrenius

Alfabeta

BARN Elliot har en hamster som heter Stoffe. Han bor hos Elliots mamma. Varannan vecka när Elliot är hos sin pappa har hans mamma vårdnaden av Stoffe. Men en dag glömmer hon att stänga gallret till buren. Och Stoffe försvinner.

Mamman letar överallt men ingen Stoffe. Till slut köper hon en ny hamster och låtsas att han är Stoffe.

En jätterolig bok som bygger på en nästan sann historia och som fick min lilla testpanel att skratta högt.

Twitter

Nick Bilton

Fri tanke

FAKTA ”Det lätt, kvittrande ljud som görs av somliga fåglar”. Det är vad twitter betyder på engelska.

Den som kom på namnet till det numera världsomspännande kontaktnätet hette Noah Glass. Han var en av de fyra grundarna. Men kampen om pengar och makt fick de andra att sparka ut honom ur företaget. I dag är det värt 11,5 miljarder dollar.

En intressant skildring av en framgångssaga som gjorde ägarna rika men förstörde deras vänskap.

Nordkorea – nio år på flykt

Eunsun Kim

Libris

BIOGRAFI Hon är tolv år och har väntat i sex dagar på att hennes mamma ska komma hem med någonting att äta. Pappan har dött av svält. Det är 1998 och hungersnöden i Nordkorea har kostat hundratusentals invånare livet.

Ett skakande vittnesmål om en ofattbart grym regim men också ett exempel på människans okuvliga överlevnadsinstinkt.

I dag bor Eunsun Kim i Sydkorea och vågar berätta om de fasor hon upplevde under sin uppväxt.

Revolutionens barn

Peter Robinson

Minotaur

DECKARE En nedgången, medelålders man hittas död på ett järnvägsspår under en bro. Hade han hoppat eller hade han blivit knuffad?

Till en början hittar Alan Banks inga ledtrådar. Den döde verkar ha varit en enstöring utan socialt umgänge. Men undersökningen rör sig bakåt i tiden, mot vänstervågen på 70-talet och gruvarbetarstrejken.

Upplösningen är överraskande stark med ingredienser som passion, pengar och makt. Vem hade trott det?

Hela familjen!

Alexandra Maxeiner, Anke Kuhl

Lilla Piratförlaget

BARN Om pappas förra frus brorsas nya flickväns barn och andra släktingar. Denna bok utnämndes till årets bästa fackbok när den kom ut i Tyskland. Och det är inte svårt att förstå för den innehåller en helt suverän kartläggning av den moderna familjen och alla olika kombinationer som kan förekomma.

För många barn kan det säkert vara en lättnad att konstatera att en familj kan se ut lite hur som helst. Extra bonus: De roliga, färgglada teckningarna.

Hur ska det gå för Pinnebergs?

Hans Fallada

Lind & Co

KLASSIKER Berlin 1932. Två unga människor förälskar sig, får ett barn och försöker skapa sig ett anständigt liv i en tid då nazisterna tar över makten.

Vi får följa deras kamp för att få pengarna att räcka till och hur arbetslösheten driver dem allt längre ner i fattigdom. Ändå tvivlar de aldrig på kärleken till varandra.

En realistisk berättelse om vad som händer när tillvaron rasar för helt vanliga människor, en berättelse som går rakt in i hjärtat.

Människans natur

Peter Sylwan

Fri tanke

FAKTA Allt elände som slutar på bråck kan vi tacka vår inre fisk för. Diskbråck, pungbråck och åderbråck beror på att vi klivit upp på land och rest oss upp på bakbenen.

Uppgifterna kommer från en evolutionsforskare och är bara ett exempel på alla de häpnadsväckande kunskaper som förmedlas i denna populärvetenskapliga, fascinerande bok.

Vet ni vilken egenskap som definitivt skiljer människan från djuren? Vår förmåga att kunna fantisera.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN