Mejla

Lena Mellin

Mellins råd till Alliansen: Skaka av er dammet – våga släpp loss!

KOLUMNISTER

Våga tänka om. Överraska.Släpp loss.

Efter mer än sex år i regeringsställning verkar Alliansen lite dammig.

Det är ett sargat gäng som träffas i dag hemma i Annie Lööfs föräldrahem i Maramö. I Aftonbladet/United Minds senaste opinionsmätning var stödet för Allianspartierna det sämsta sedan valet, 39,6 procent. De tre rödgröna partierna ligger före med 8,5 procentenheter.

Alltså måste något göras om Alliansen ska vinna sitt tredje riksdagsval. Frågan är vad? Här följer några tips i all välmening.

1 Plocka fram energin från 2008. Under finanskrisen, som började i USA hösten 2008, ställde sig regeringen på barrikaderna. Finansminister Anders Borg (M) varnade för vargavinter och förde en bister dialog med svenska folket.

Dagens kris är inte alls lika allvarlig. Men det borde inte hindra regeringen från att kommunicera med väljarna. Hur ser de på krisen? Hur allvarlig är den? Hur ser regeringens strategi ut?

Tystnad i en fråga som oroar medborgare är ingen väg till framgång.

2 Byt jobb med varandra. Elva av regeringens statsråd har i dag samma jobb som 2006. Det är sannolikt rekord. ­Erfarenhet är visserligen bra. Men utmaningarna är definitivt färre år sju än första året på jobbet. För vitaliteten kan det vara dags med jobbrotation.

3 Visa engagemang. Regeringens huvudbudskap är att det mest är under kontroll. Lugn och ro är bra. Men vad brinner regeringen för? Tyvärr är det oklart.

4 Slakta heliga kor. När Alliansen rivstartade blev en del saker fel. FP-ledaren Jan Björklund har exempelvis erkänt att vissa förändringar av a-kassan inte fått avsedd effekt. Löp ­linan ut. Ingenting känns mer ­befriande än den som erkänner fel och ändrar sig.

5 Företagen. Regeringen har ägnat mycket energi åt att öka arbetsutbudet, få ut fler på arbetsmarknaden. Det är ­givetvis rätt. Men kanske ­behövs det göras mer i andra ändan?

Enligt de färskaste siffrorna minskade antalet nystartade företag med 5,5 procent första kvartalet 2012 jämfört med samma period året innan. Samtidigt ökar konkurserna.

6 Överraska! Det går inte att komma ifrån att regeringen ger intryck av att ha hamnat i grötlunken. Överraska oss, det kan göra underverk med opinionssiffrorna.

7 Skaffa säsongskort på Tele2 Arena. Aldrig har man sett Fredrik Reinfeldt så uppspelt som under 4–4- matchen mot Tyskland i VM-kvalet. I sommar får hans favoritlag Djurgården ny hemmaarena i södra Stockholm.

Skaffa en säsongsbiljett och visa att även en statsminister kan ha känslor. Och säg till de andra stats- råden att också släppa loss. Med måtta, förstås

8 Vänta inte i fem år igen. Förra gången Alliansledarna träffades på en av- sides belägen plats för att lägga upp riktlinjerna var på Eja-Märtas pensionat i Träslövs- läge utanför Varberg 2008.

Alla relationer behöver vårdas, även de i Alliansens toppskikt. Att vänta i fem år till nästa möte, till valåret 2018, är inte att rekommendera. Bra idéer får man nästan bara i grupp.

9 Hitta kvinnoformeln. Enligt Statistiska centralbyråns senaste väljarbarometer skulle de rödgröna partierna ta storslam i valet om bara kvinnor hade rösträtt. Allianspartierna har däremot problem med kvinnorna. Framför allt är det M och FP som borde fundera över sin framtoning bland kvinnliga väljare.

Vad sägs? Även gratisråd kan vara bra.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin