Oisín Cantwell

Bristerna skämmer ut Sverige internationellt

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

”Det skadar tilltron till rättsväsendet”

Så har ännu en nämndeman ansträngt sig till det yttersta för att skada förtroendet för domstolarna.

Jerzy Golowkin gav uttryck för sin syn på brott och straff genom att på Facebook publicera en bild på en elektrisk stol i vilken pedofiler bör placeras.

Ska vi ha hobbydomare som propagerar för att dödsstraff, förbjudet enligt svensk grundlag, bör vara påföljden för vissa brottslingar?  Nej, ansåg Hovrätten för Västra Sverige och gav honom sparken i förra veckan.

Att Golowkin utsågs till nämndeman av Sverigedemokraterna förvånar nog ingen. Den börjar bli lång, listan på amatördomare från det partiet som avslöjats med att ha extrema åsikter och en vedervärdig människosyn.

I migrationsdomstolen i Göteborg, som dömer i mål där asylsökande har överklagat avslag på ansökningar om uppehållstillstånd, sitter en kvinna som är en flitig skribent på diverse kloaksajter.

Militären borde driva ut alla muslimer ur landet, ensamkommande flyktingbarn är parasiter som borde skämmas och somalier är i regel psykiskt sjuka, för att ta några exempel på hennes retorik.

En annan lekman tvingades lämna Helsingborgs tingsrätt sedan hon på Facebook vädjat om att någon borde ”ställa sig på Öresundsbron med en kulspruta” och en högerextrem demonstration i Stockholm i vintras visade sig vara arrangerad av en nämndeman vid tingsrätten i Uppsala.

Jag skulle kunna fortsätta att rabbla exempel i evigheter, men det finns väl inte en läskunnig tioåring i landet som är omedveten om situationen.

Efter valet 2014 mer än dubblade Sverigedemokraterna sin andel nämndemän. Från drygt 300 till drygt 700, enligt uppskattningar.

Det finns med andra ord all anledning att befara nya rubriker om hur vissa av våra domare beter sig.

Ja, jag skrev domare. Nämndemän är fullvärdiga domare. Rättegångsbalken lämnar inte mycket utrymme för att hävda någonting annat. Amatörerna svär domareden och har en röst som är lika mycket värd som juristdomaren då domar avkunnas.

Nog finns det nämndemän även från andra partier som utmärker sig. Men sverigedemokraternas ökade popularitet gör bristerna med systemet med politiskt tillsatta domare smärtsamt tydliga.

Brister som skadar tilltron till rättsväsendet och som skämmer ut Sverige internationellt.

Publisert:

LÄS VIDARE