Förfasas du över rean - då är den inte för dig

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Black Friday-rea i en butik i Stockholm.
KOLUMNISTER

Black Friday skapades inte av barmhärtiga samariter.

Den befolkas inte av sådana heller, tänker jag först när jag strosar längs Malmös gågata. Människor går inte. De springer, nästan.

På sociala medier ser jag hur medelklassen, liksom jag, förfasas över Black Friday. Jag är ju själv en del av det skiktet, nu för tiden.

Jippot fick sitt namn efter de amerikaner som på 1960-talet gick man ur huse för att fynda julklappar. Trafikstockningar och seriekrockar var inte ovanliga, fotgängare stångades på trottoarerna.

Julhandelns kickoff var själva definitionen av svärta, därav namnet. Som den svenska mellandagsrean, ungefär. Människors ögon svartnar när de går bärsärk mellan hyllorna. Varje år kommer rapporter om slagsmål i varuhusen.

Det är den allmänna bilden av rea: dårar som går över lik för en hoverboard. Eller för julmust till rabattpris, om ni så vill. Smaklös­heten.

Nu har alltså Black Friday nått Sverige och jag kryssar genom folkmassan, duckar för armbågar. Tar skydd i en leksaksbutik och ojar mig över hetsen. Sedan ser jag en kvinna.

Hon står där och navigerar bland hyllorna. Rättar till glasögonen och synar prislapparna, bara de röda.

Jag vet ingenting om henne, men jag ser hennes låga svansföring. Jag ser hennes kläder, kanske förrförrförra årets postorder från Borås. Jag hennes blick: den behärskade skammen.

Först då förstår jag varför huden under mina ögon sväller. Kvinnan jag betraktar är min mamma.

Men inte bara min, utan alla ensamstående mammor som lever i relativ fattigdom. De som älskar sin nästa så mycket att de gör avkall på sin egen värdighet.

De som vet att kranvatten stillar törsten bättre än julmust, men att det är jävligt lätt att säga för den som aldrig har behövt rättfärdiga den tanken för sina barn.

De som vet att hjärtat slår vidare även utan en hoverboard, men att livet för deras barn inte ska behöva handla om att överleva, utan om att leva.

De som vet att rean kanske är det enda sättet att ge sina barn samma saker som andra barn kan ta för givna.

Det finns tusen saker att säga om Black Friday, men bara en sak är sann:

Förfasas du över en rea så är den inte för dig.

avPatrik Lundberg

ARTIKELN HANDLAR OM