Lena Mellin

Slå vakt om riksdagens öppenhet!

KOLUMNISTER

Riksdagen vill porta journalister. Idén är absurd. Om det finns något ställe media ska ha tillträde till är det givetvis folkstyrelsens hjärta.

Enligt en 22 år gammal lag har journalister med legitimation laglig rätt att gå in i riksdagshuset. Den rätten vill riksdagens ledning ta bort i en ny säkerhetsskyddslag som ska diskuteras i morgon.

Det officiella motivet till förändringen är att den nuvarande lagen är alltför detaljerad. Men vill ha en som är enklare och mer principiell. Det är givetvis skitsnack.

Bara godkända reportrar

Den verkliga anledningen är att riksdagen vill ha kontroll över vilka reportrar och fotografer som får jobba i riksdagshuset. Man vill i förväg godkänna journalisterna. De som passerar nålsögat ska vara ackrediterade till riksdagen och förses med särskilda passerkort.

Förslaget är så befängt att det trotsar all beskrivning. Skälen är följande:

?Om det finns något ställe som journalister ska ha rätt att komma in på så är det riksdagen, det svenska folkstyrets svenska hjärta. Inte ens i terrorskräckslagna USA krävs ackreditering till kongressen på Capitol Hill. Det räcker med ett vanligt pressleg.

?Det öppnar för fler begränsningar. Redan nu vill man stänga partiernas riksdagskanslier. Ledamöterna kan fälla en regering – men ska inte behöva prata med en journalist.

?Det är byråkratiskt. Alla redaktioner i Stockholm kommer att ackreditera hela personalen. Journalister som jobbar på andra orter tvingas planera sina jobb i Stockholm i mycket god tid. Annars får de göra intervjun med den lokale riksdagsledamoten ute på trappan.

Tre steg i fel riktning

Men det riktigt illavarslande är trenden. Med små steg vill statsmakterna inskränka medias verksamhet. Det här är bara det senaste exemplet.

Lotteriinspektionen vill förbjuda tidningarna att publicera odds från utländska spelbolag. UD och polisen hemligstämplade listorna med saknade efter tsunamin tills regeringsrätten sade att det inte var någon skam att ha rest till Thailand. Statsministern vill stoppa publicering av bilder på lättklädda personer.

Centralt, för att inte säga avgörande, för demokratin är debatten. Att avskärma riksdagen ytterligare är ett steg i helt fel riktning.

Lena Mellin

Publisert:

Aftonbladet

/

Kolumnister

/

Lena Mellin

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin