Johanne Hildebrandt

Slå tillbaka mot alla duktighetsfascister

KOLUMNISTER

Drygt en halv miljon mammor arbetar heltid. Stressade som speedade gnuer skyndar de att hämta på dagis och larmrapporterna står som spön i backen. Alla håller kollektivt på att gå under.

Visst, papporna ska hjälpa till mer, företag och staten ska självklart göra sitt. Subventionerad hemhjälp till barnfamiljer borde till exempel vara en självklarhet.

Men en sak fattar jag inte, om nu alla sitter i rävsaxen, varför hjälper man då inte varandra? Ta med barnets kompis så att hans eller hennes föräldrar kan ta det lugnt på eftermiddagen. Nästa dag returneras tjänsten. Var finns logiken i att samtliga föräldrar i en dagisgrupp ska stressa ihjäl sig?

För ungarna är det ren vinst, de vill ju ändå bara leka med varandra. Dessutom lär de sig uppföra sig i andra miljöer, lär känna andra vuxna.

Men det är klart, allt måste börja med att man ber om hjälp. Kanske är det där skon klämmer, alla ska klara sig själva. Ingen vill visa sig klen och sårbar.

Det hela är egentligen väldigt tröttsamt. För det säger sig självt att det inte går att jobba heltid, ha ett perfekt hem, en vältränad kropp och dessutom vara en ständigt närvarande überförälder.

Och handen på hjärtat, vem orkar med dessa stelt leende duktighetsmänniskor som kämpar för att visa upp en perfekt fasad à la Desperate housewives? Skittråkiga är de och neurotiska. Vad vill de bevisa? Alla människor har problem, varför låtsas som om de vore undantaget?

Värst är extremjobbarna som kör på 80–90 timmar i veckan år ut och år in. Gud vad jag är trött på dessa överspända duracellkanin-loosers som skuttar runt och skryter med att de inte har något liv. Grattis idiot, jag kommer inte att hälsa på dig när du får din första hjärtattack. Det kommer inte din chef att göra heller för företaget gillar dig bara när du jobbar för två. För då slipper de nyanställa. Sucker!!

Nej, det behövs en motrörelse av alla oneurotiska människor som inte ständigt behöver bekräfta sig genom prestationer. Folk som kan slappna av och se att det finns annat i livet än jobb och som kan erkänna att de ibland behöver hjälp.

Så slackers förena eder, slå tillbaka mot duktighetsfascisterna! Våga vägra vara perfekt.

Visa vägen till en bättre tillvaro.

Johanne Hildebrandt

Publisert:

Aftonbladet

/

Kolumnister

/

Johanne Hildebrandt

ÄMNEN I ARTIKELN

Johanne Hildebrandt