Mejla

Oisín Cantwell

Detta är uselt och häpnadsväckande

KOLUMNISTER

Polisen tystade ner sexuella ofredanden mot flickor av rädsla för att det skulle gynna Sverigedemokraterna.

Häpnadsväckande, för att inte säga enfaldigt.

Under de senaste dagarna har det cirkulerat anklagelser om att tidningar, radio och tv i Sverige har försökt tiga ihjäl nyheten om de många sexuella brott som tros ha begåtts i Köln på nyårsafton.

Då åtskilliga av de misstänkta gärningsmännen är asylsökande ska den notoriskt lögnaktiga svenska pressen ha försökt undanhålla sanningen.

Dessa påståenden är kvalificerat nonsens: Köln slogs upp stort i Sverige samma dag som händelserna blev en internationell angelägenhet.

I kölvattnet av den konspiratoriska och felaktiga kritiken har det även dykt upp påståenden om att Dagens Nyheter har mörklagt ofredanden som ska ha skett under en festival i Stockholm i somras.

Hur det ligger till med den saken vet jag egentligen ingenting om, men DN:s redaktionschef Caspar Opitz har på tidningens hemsida gett rimliga svar på varför inte tipset om sexbrotten ledde någon vart.

Polisen bekräftade nämligen inte uppgifterna utan hävdade att festivalen var lugn. Kanske borde tidningens reportrar ha rotat vidare, men en dementi tenderar att få journalister att tappa sugen. Ett förnekande betyder nämligen för det mesta att uppgifterna inte stämmer.

Nu visar det sig att polisen tystade ner interna larmrapporter som upprättades under ungdomsfestivalen We are Sthlm. Flickor ofredades. Enligt Dagens Nyheter var de åtskilliga av de misstänkta ensamkommande flyktingpojkar.

– Det här är en öm punkt, vi vågar ibland inte säga som det är för att vi tror att det spelar Sverigedemokraterna i händerna, säger polischefen Peter Ågren till DN.

Detta är häpnadsväckande. Detta är uselt. Detta är inte ett sätt polisen ska agera på.

Sanningen ska berättas. Oavsett vem som gynnas.

Och det är inte svårt att lista ut vilka det är som gynnas av en mörkläggning som görs för att inte Jimmie Åkesson ska få vatten på sin kvarn.

Av: 

Oisín Cantwell

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Massövergreppen i Kungsträdgården

Sverigedemokraterna

Lag & rätt

Jimmie Åkesson

Oisín Cantwell