Mejla

Lena Mellin

Liberalerna har inte råd med Carlsson Löfdahl

Hennes omoral platsar inte i moralpartiet

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Liberalerna är ett parti som hänger på gärdsgårn. De har inte råd med riksdagsledamöter som Emma Carlsson Löfdahl.

Det hon ägnar sig åt är nämligen djupt omoraliskt.

I den senaste väljarbarometern från Aftonbladet/Inizio uppgick stödet för Liberalerna till 2,7 procent. De skulle alltså inte komma in i riksdagen om det vore val idag.

Det kan vara resultatet av ett ledarlöst tillstånd sedan Jan Björklund för en knapp månad sedan meddelade att han inte vill bli omvald som partiledare.

Det kan också vara effekten av en mer djupgående kris för partiet. Det har tappat stöd i varenda val sedan Björklund blev partiledare med undantag från i höstas. Då ökade stödet med blygsamma 0,1 procent.

Liberalerna är också ett parti som hyllar värderingar. Liberala värderingar som frihandel, demokrati, mänskliga rättigheter och annat som de flesta ställer sig bakom som hörnpelare i ett modernt samhälle.

Emma Carlsson Löfdahl är med all sannolikhet en benhård försvarare av dessa värderingar. Men på det privata planet har hon en annan syn.

Gör din plikt, kräv din rätt är en devis från arbetarrörelsens barndom. Då när den tidens socialdemokrater och liberaler tillsammans kämpade för bland annat allmän och lika rösträtt och en lag som reglerade arbetstiden.

Men håller sig Emma Carlsson Löfdahl till just det där med rätt och plikt? Knappast.

Den liberala riksdagsledamoten bor under riksdagssäsongerna sedan flera år i en fastighet i Stockholms innerstad. Till en början bodde hon i en lägenhet som hon fick sig tilldelad av riksdagsförvaltningen.

Men för ett par år sedan köpte hennes make en lägenhet i samma fastighet. Emma Carlsson Löfdahl flyttade in i den i stället.

I dag betalar hon 13 000 kronor i månaden för att få disponera makens lägenhet. Bidraget från riksdagsförvaltningen, det vill säga från skattebetalarna, uppgår till maxbeloppet 8 600 kronor i månaden.

Resten betalar Carlsson Löfdahl ur egen ficka till maken för att bo i hans lägenhet. Parets ordinarie bostad ligger på landsbygden i Östergötland.

Hade Emma Carlsson Löfdahl i stället själv köpt lägenheten hade bidraget från statskassan inskränkt sig till månadsavgiften till bostadsrättsföreningen, omkring 2 500 kronor per månad.

Genom det här arrangemanget uppgår makarnas gemensamma ”vinst” per månad alltså till 6 100 kronor i månaden, det vill säga 73  000 kronor per år. Under en mandatperiod blir det drygt 290 000 kronor.

Det skulle jag vilja kalla ett icke föraktligt bidrag för att hålla sig med en bostadsrätt i Stockholms innerstad. Särskilt som man egentligen har sin, mycket trevligt belägna och rymliga, bostad på ett helt annat håll i landet.

Men som kapitalplacering är det mycket litet som slår en bra belägen lägenhet i Stockholm. Och det är just nu det som makarna får hjälp med av skattebetalarna.

Riksdagsledamöterna får, och ska ha, hjälp med att skaffa sig tak över huvudet i Stockholm där de vistas i veckorna under stora delar av året. De får också, under rimliga förhållanden, hyran betald.

Men avsikten kan aldrig ha varit att maken till en riksdagsledamot köper en lägenhet, hyr ut till sin respektive för en summa som motsvarar månadsavgiften under fem månader och låter skattebetalarna stå för merparten av den summan.

Emma Carlsson Löfdahl uppger hon följer reglerna. Hon säger också:

– Jag har ett andrahandskontrakt och där har jag en marknadsmässig hyra.

Hon uppger att hon inte har en aning om vad maken gör med hyrespengarna:

– Hur han sedan sköter det är inte mitt problem.

Så kan man ju säga. Men kanske inte om man företräder ett moralparti med uppenbara problem med väljarstödet.

Även om skattebetalarna tycks ha haft råd med Emma Carlsson Löfdahl så har Liberalerna inte det. Hur utdragen processen blir återstår att se. En gissning är att den inte blir så lång.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE