Mejla

Lena Mellin

En miss till och krisen övergår i en jordbävning

KOLUMNISTER

Marken gungar under Håkan Juholts fötter.

Frågan är hur länge till Socialdemokraterna kan leva med det.

Jul och nyår blev inte fridfulla för Håkan Juholt.

I mellandagarna publicerade Aftonbladet en Sifomätning som visar att bara 16 procent har stort eller mycket stort förtroende för S-ledaren – medan 44 procent helt saknar förtroende för honom. Bara Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson hade sämre siffror.

I går kom två nya, svåra motgångar.

I Sveriges radio presenterades Svensk väljaropinion, en sammanvägning av flera väljarbarometrar. Resultatet för Socialdemokraterna; 25,3 procent, nytt bottenrekord. Moderaterna var nästan tio procentenheter större än S.

Och så inledde exministern Ylva Johansson arbetsåret med ett stramt blogginlägg:

”Vi måste inse att det är partiet självt och vår partiledare som har ställt till det och försatt oss i det oerhört allvarliga läge där vi nu befinner oss inför det nya året.”

Johanssons inlägg kan tolkas som att hon tycker att Håkan Juholt, liksom resten av partiet, måste skärpa sig rejält. Eller att hon tycker att Juholt gjort sitt eftersom han bidragit till att sänka förtroendet för sig själv och stödet för partiet till nivåer som tidigare var otänkbara. (Hon säger själv att hon har förtroende för Juholt och tycker att han ska sitta kvar, men i dessa dagar gäller det att lägga orden rätt i mun.)

Oavsett vilket är Ylva Johansson ännu en toppsosse som ifrågasätter Juholts insatser som partiledare.

Johansson satt tidigare i det verkställande utskottet men petades

i samband med vårens utrensningar. Hon behöll dock uppdraget som vice utskottsordförande och talesperson i arbetsmarknadsfrågor.

Johansson har varit minister i fem år och suttit i riksdagen i drygt åtta år. Hon är ingen som kan viftas bort som lättviktig eller oseriös.

Kommer Ylva Johanssons bloggkritik att få samma effekt som Aftonbladets avslöjande om riksdagens krav på att Juholt skulle återbetala sitt dubbla hyresbidrag? Det öppnade för en flodvåg av kritik mot partiledarens politiska handlag som han inte hämtat sig från än.

Möjligen. Nya missar har tillkommit sedan dess. Bland annat det öppna målet på regeringen i kölvattnet av skandalerna inom vårdföretaget Carema. Håkan Juholt kanske var på plan. Men han sparkade definitivt inte in bollen.

Den 18 januari möts partiledarna i årets första riksdagsdebatt. Gör Håkan Juholt en blek figur där, ackompanjerad av nya dystra opinionsmätningar, kommer det inte längre bara gunga under fötterna på honom. Då är det fullskalig jordbävning.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin