Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alma, Hulda

Gynundersökning räddar inte könsstympade flickor

För att upptäcka könsstympning föreslår jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) att alla högstadieflickor ska gynundersökas. Det förslaget är lika dumt i dag som det var när hon först kom med det 2006.

Nyamko Sabuni.

I förra veckan häktades två personer för att någon gång mellan januari och april i år ha utfört en grov könsstympning på en treårig flicka. Övergreppet ska antingen ha skett i Sverige eller under en resa till Gambia. Om det visar sig att brottet medfört livsfara ska det betraktas som grovt och det kan då ge fängelse mellan två och tio år.

Fast könsstympning är förbjudet i Sverige sedan 1982, och sedan 1999 straffbart också om det sker i ett annat land, så har bara 46 fall anmälts. 2006 dömdes två personer för att ha utfört könsstympningar på sina döttrar. Enligt WHO:s beräkningar stympas 3 miljoner kvinnor över världen varje år.

Att skära loss delar av inre och yttre blygdläppar eller klitoris är ett bestialiskt sätt att kontrollera kvinnors sexualitet och liv.

För att motverka detta ska alltså flickor i högstadiet genomgå en gynekologisk undersökning, menar Nyamko Sabuni.

I sitt nyhetsbrev skriver hon att det inte i första hand är för att komma till rätta med könsstympningar, utan att det är en fråga om hälsa.

Flickorna kan få bekräftat att de är friska och normala. Men flickor undersöks redan som bebisar. Det är då man upptäcker missbildningar, inte vid en ytlig gynundersökning i tonåren. Det påpekade Centerns vice partiledare, barnläkaren Anders W Jonsson när han intervjuades i Ekot.

Eftersom Sabuni dessutom menar att undersökningen ska vara frivillig för att inte kränka flickors integritet, är det lätt att dra slutsatsen att en ung flicka som stympats inte för död och pina vill att detta ska upptäckas.

Av skam över sin kropp, av rädsla för vad som kan hända med föräldrarna som begått ett brott och av rädsla för vad som kan hända med henne själv om föräldrarna får reda på att hon berättat.

Att varken integrations minister Erik Ullenhag eller Jan Björklund (båda FP) har velat kommentera detta feltänkta förslag är begripligt. Däremot kan Ullenhag och justitieminister Beatrice Ask (M) gärna få berätta hur vi ska förebygga övergreppen. Att konstatera efteråt att det redan hänt är i senaste laget.

Följ ämnen i artikeln