Oenigheten dum … eller helt rätt

KOLUMNISTER

Lena Mellin om de röd-
grönas taktik inför valet

Foto: LASSE ALLARD
var och en för sig Det är inte ens ett år kvar till nästa riksdagsval, men Peter Eriksson, Lars Ohly, Maria Wetterstrand och Mona Sahlin visar inte upp någon enad front. I går presenterade Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna skuggbudgetar – på separata presskonferenser.

Vän av ordning undrar givetvis varför de rödgröna är så oense mindre än ett år före valet.

Svaret är enkelt.

Det bestämde de redan i december förra året.

347 dagar före riksdagsvalet och regeringen använde nästa års stadsbudget till en månadslång pr-kampanj.

Vad gör deras motståndare i det läget? Uppträder i enad front? Nej. De tre olika alternativen till regeringsalliansens ekonomiska politik presenterades på radband i går morse. Klockan 8.15, 9 och 10. Ingen samordning här inte.

Oenigheten har, med rätta, framhållits av allehanda politiska konnässörer som frågar sig varför.

Deklarerad oenighet

Svaret är som sagt enkelt. Att de skulle fortsätta köra på varsitt spår fram till i vår bestämdes redan i december förra året. Samma dag som Mona Sahlin (S), Lars Ohly (V) och miljöpartiets språkrör deklarerade att de ville bilda koalition efter valet nästa år gjorde de följande deklaration:

”En gemensam ekonomisk-politisk vårmotion presenteras under 2010”.

När finansminister Anders Borg (M) lagt vårbudgeten kommer alltså den första gemensamma ekonomiska motion från de tre rödgröna partierna.

Inte i går, inte i våras. Utan nästa vår.

Kan ifrågasätta taktiken

I oppositionens alternativ är oenigheten i skattefrågan den mest iögonfallande. Men också här har de rödgröna i god tid deklarerat sina, inte alltför högtflygande, ambitioner.

”Även skattefrågan kommer att ha ett gemensamt svar från våra partier i dess väsentliga delar”. De tänker alltså bli nästan eniga. Men inte helt och hållet.

Man kan ifrågasätta värdet av taktiken att vänta med enigheten. Det kan vara urbota dumt. Det kan också visa sig vara helt rätt.

Men de har faktiskt aldrig påstått att enighet skulle finnas redan nu.

avLena Mellin