Mejla

Monica Gunne

Var lite mer som Jimmie Åkesson

Publicerad:
Uppdaterad:

Varför är vi inte mer som Jimmie Åkesson?

Och här menar jag inte att vi ska falla in i Sverigedemokraternas halvrasistiska och svepande tugg.

Eller ens lyssna på det.

Jag vill att vi ska intressera oss för flyktingar och invandrare. Att vi ska lägga örat mot det vadderade invandrartäcket och ta reda på vad som händer.

Och jag vill att vi ska ta grepp på debatten.

Vad är bra? Vad är dåligt?

Vad är värt att försvara? Vad ska skrotas?

För nu räcker det inte längre att bara höja fingret och ropa fy och skam åt Jimmie & Co. Och sedan lämna invandrarna åt sitt öde. Här krävs mer.

I våras satt jag och läste in så gott som allt om svensk invandrarpolitik. Men när jag så skulle förklara det hela, så kunde jag inte.

Det var för insnärjt. Kontraproduktivt. Det var en salig röra av ont och gott. Och där den goda viljan styrdes av en viljelös hand.

Och här är nu mitt bränsle till debatten:

Sverige erbjuder flyktingar och invandrare rättigheter som inget annat land i Europa. Här har alla medborgare rätt till barnomsorg, skola, sjukvård, bostad och socialbidrag. Allt enligt rätt-viseprincipen – lika för alla.

Så långt är Sverige ett föredöme.

Men sedan är det stopp.

Sverige hälsar invandrare välkomna med den ena handen. Och stryper sedan med den andra.

Men problemet är inte segregeringen, att så många invandrare tränger ihop sig i Stockholm, Göteborg och Malmö. Enligt den aktuella rapporten ”Segregationen i storstäder ” så är problemet i stället fattigdom. Att så många är fattiga. Att trådarna till arbetslivet är tunna och få. Och att socialbidraget har utvecklats till både en livlina och ett sänke.

Mer som sänker invandrarna:

Varför är introduktionen så kravlös och slapp? Varför är det okej att hoppa av undervisningen i svenska? Varför behöver bara 6 procent av de som söker asyl eller uppehållstillstånd visa sina pass? Varför byggs inte stora lägenheter till invandrarfamiljer med många barn? Var finns samordningen mellan myndigheter, stat och kommun? Var finns överblicken, styrningen och uppföljningen?

Ja, vad vill Sverige med sin generösa invandring? Så gör som Jimmie, lyft frågan.

Och gör vi inte det nu – så kommer vi alla snart att medverka till att Jimmie & Co får ännu fler röster.

Av: Monica Gunne

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN