Mejla

Wolfgang Hansson

Oljeprisras minskar chans till omval för både Trump och Putin

Publicerad:
Uppdaterad:

Kollapsen av det amerikanska råoljepriset försämrar både president Trumps och Rysslands president Putins chanser att bli återvalda.

Men det minskar också hoppet om att möta klimathotet genom att snabbt fasa ut fossila bränslen.

Coronakrisen har på ett smärtsamt sätt visat hur tätt sammanvävd världen är och exakt hur mycket elände ett litet virus kan ställa till med.

I samma ögonblick som världsekonomin tvärnitade i mars så störtdök efterfrågan på olja med runt 30 procent. När flygplanen står på backen och många fabriker står stilla går det åt väldigt mycket mindre olja.

Foto: TT

Men istället för att minska sin produktion så ökade många oljeproducerande länder sina uttag. Detta i ett försök att utnyttja krisen för att vinna marknadsandelar. Länderna hoppades vinna ett chicken race där någon annan skulle ta första steget och minska sin produktion.

Så nu står världen med mängder av olja som ingen för tillfället behöver. Nyligen enades världens oljeproducerande länder om att minska produktionen med tio miljoner fat per dag men innan det skett så finns det ett gigantiskt överskott av olja och allt mindre kapacitet att lagra den.

Särskilt i USA.

Det var därför den amerikanska råoljan, WTI, kollapsade i går och tvingade bolagen betala konsumenter för att ta olja som de inte har plats att lagra. Priset gick ner på minus.

Aldrig hänt

Det har aldrig tidigare hänt.

Även om priset förväntas återhämta sig snabbt så fångar kollapsen det svåra läget för oljeproducerande länder.

Foto: TT
Prisfallet ställer till stora problem för president Trump och USA, skriver Wolfgang Hansson.

Också priset på Brent-oljan, som är det vi normalt menar när vi pratar oljepris, har gått ner kraftigt sedan början av coronakrisen. Det ligger strax över 20 dollar per fat och förväntas sjunka ytterligare på grund av pressen på WTI-oljan.

Prisfallet ställer till stora problem för president Trump och USA. Mycket av USA:s oljeproduktion sker i form av så kallad skifferolja som är mycket dyrare att utvinna än exempelvis oljan i Saudiarabien. Skifferoljan kräver ett pris runt 40-45 dollar per fat för att inte gå med förlust.

Fortsätter priset vara så lågt som i dag innebär det att många bolag måste stänga hela eller delar av sin produktion. Det innebär ytterligare tiotusentals arbetslösa i USA ovanpå de 22 miljoner som redan förlorat jobben på grund av pandemin. Delar av oljeindustrin riskerar att slås ut.

Oljekällor är ingenting man skruvar av och på som en vattenkran. Det är förenat med stora kostnader att stoppa produktionen. Det är i det ljuset man ska se president Trumps löfte att köpa upp en del av överskottet och fylla på de amerikanska beredskapslagren. Förutsatt att kongressen anslår pengar.

Putins ”kontrakt”

Det är också i det ljuset man ska se Trumps brådska att lyfta på nedstängningen av det amerikanska samhället på grund av virussmittan. Börjar de ekonomiska hjulen rulla igen så ökar konsumtionen av olja och priset stiger.

Ju längre den ekonomiska nedgången varar desto mindre blir Trumps chanser att återväljas i presidentvalet i höst.

Foto: TT
Rysslands president Vladimir Putin.

För Ryssland president Putin är problemet på ett sätt ännu allvarligare.
Rysslands ekonomi är helt beroende av exporten av olja och naturgas. När priset sjunker så faller också den ryska statens intäkter. Putin har varit populär just för att han under två decennier kunnat leverera ett ökat välstånd till ryssarna. Det har han kunnat göra tack vare ett oljepris som under många år legat mellan 100 och 200 dollar per fat.

Tvingas han bryta det ”kontraktet” minskar hans chanser att bli återvald på demokratisk väg 2024. Nu är Ryssland ingen demokrati i vanlig mening och Putin kan givetvis manipulera resultatet till sin egen fördel men om han förlorar sin popularitet ökar risken för social oro och instabilitet i landet.

Kina är en av få av världens stora spelare som gynnas av sjunkande oljepriser. Kinas industri är storimportör av fossila bränslen. Lite ironiskt i och med att det sannolikt är där viruset har sitt ursprung.

Attraktivt med olja

Många miljövänner hoppas att coronakrisen ska hjälpa till att lösa ett annat existentiellt hot, jordens uppvärmning. Men det kan faktiskt bli precis tvärtom.

Ett lågt oljepris gör det mindre attraktivt att gå över till förnybara energikällor som sol och vind. Så länge regeringar inte kraftigt ökar skatterna på fossila bränslen blir det attraktivt för företagen att behålla dem på grund av det låga priset.

Därmed blir det ännu svårare för världen att uppnå de utsläppsminskningar som är nödvändiga för att stoppa uppvärmningen som leder till mer extremväder, höjningar av havsnivåer och andra effekter som hotar människans liv på jorden.

Tänk vad ett litet virus kan ställa till med.

 

PODD Så strider USA om coronaviruset

I nyhetspodcasten Aftonbladet Daily pratar vi med SvD:s Malin Ekman om det politiska läget i landet, och om hur det är att bo i New York.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:

LÄS VIDARE