Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dag, Daga

Om positiva exempel fallerar – vad återstår då?

Nya fall i Kina och Sydkorea. Ökad smittspridning i Tyskland som precis lyft restriktioner.

Några nedslående exempel på hur svårt det kan vara att stänga ner och sedan öppna upp utan att coronaviruset kommer tillbaka.

En andra våg nu vore demoraliserande.

Wuhan har setts som ett lyckat exempel på hur Kina klarat av att hålla coronaviruset stången. Även om det skett med extremt hårda åtgärder.

Därför är det extra oroande att ett antal nya fall konstaterats just där. Om flera månader av den strängaste av ”lockdown” inte kan få bukt med viruset i ett av de länder där medborgarna kontrolleras som hårdast, hur ska då västvärlden lyckas?

Elever återvänder till en skola i Wuhan iförda skyddsmasker den 6 maj.

Det är inte bara från Kina det kommer oroande rapporter. Flera andra av de länder som hittills ser ut att ha lyckats bäst i sina försök att stoppa smittan har konstaterat nya fall.

I Sydkoreas huvudstad Seoul har ett kluster med ett 20-tal nya fall upptäckts härrörande från en av stadens barer. Detta efter att restriktioner lättades.

I Tyskland har smittspridningen ökat igen precis samtidigt som restriktionerna börjar lyftas. Det är det så kallade R-talet, som visar hur många personer en virusinfekterad individ smittar, som växer. Tyskland motiverade sin öppning bland annat med att talet var under 1, det vill säga att varje covid-19 individ smittar färre än en annan person. Vilket innebär att smittspridningen ebbar ut.

Nu har R-talet varit över ett under två dagar i Tyskland.

Ändå säger Angela Merkel att en ny nationell nedstängning inte är aktuell. Det är bara i regioner där smittspridningen ökar oroväckande som restriktioner ska återinföras.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

År av återkommande kris

En rad andra länder riskerar liknande bakslag när de nu och framöver öppnar upp sina samhällen efter veckor och månader av hårda restriktioner. Även om det ännu är för tidigt att säga hur det ska gå.

Vad händer när antalet döda stiger igen? Ska länderna stänga ner en gång till och för ännu längre tid?

Italiens, Spaniens och Frankrikes ekonomier är redan extremt hårt drabbade. I USA varnar Trumps finansminister för att arbetslösheten kan gå upp till 25 procent.

Man får gå tillbaka till 30-talets depression för att hitta liknande tal.
När det inte ser ut som att virusets ska försvinna innan vi har ett vaccin pratar vi om ett år eller två av återkommande nedstängningar som riskerar att ödelägga många ekonomier.

I ett sånt här läge vill människor gärna ha enkla och smärtfria svar på hur krisen ska lösas. Vi är vana vid att allting går att fixa bara rätt åtgärder sätts in. Men erfarenheterna de senaste månaderna visar att det inte finns några smärtfria lösningar.

I staden Bolzano i norra Italien har restauranger och butiker öppnat igen efter nedstängningen.

Med utgångspunkt från dagens kunskapsläge ser det ut som alla svar på virusets härjningar innebär smärta och svåra förluster. Det finns ingen gyllene väg där viruset mirakulöst kan besegras utan onödigt spillande av människoliv eller ekonomisk ruin.

Mirakelkur

Det enda som kan få stopp på viruset är ett vaccin eller att vi blir immuna genom att tillräckligt många får sjukdomen.

I takt med att det går upp för alltfler att det inte finns några enkla lösningar eller mirakelkurer så eroderas också den nationella samling som rått i de flesta länder om virushanteringen.

Vi ser motsättningarna öka i Tyskland där det var demonstrationer i helgen. Vi ser det i Storbritannien där en blek Boris Johnson försöker navigera mellan de som vill öppna upp och de som vill fortsätta de hårdare restriktionerna. Vi ser det i USA där en stor del av befolkningen i opinionsmätningar säger nej till att öppna upp men där Donald Trump driver på.

Dessa motsättningar kommer att öka och sprida sig över världen i takt med att viruset skördar nya offer. Ju längre krisen pågår, desto mer kommer medborgarnas tålamod att eroderas och ersättas av olika läger som är fast övertygade om att de sitter på rätt lösning.

Lindrigt sagt är det ont om ljusglimtar i coronatunneln. Så när de få som finns åker på bakslag känns det extra deppigt. Även om en andra smittvåg knappast kommer som en överraskning är den lika fullt sällsynt ovälkommen.

För tänk om det är som den förre statsepidemiologen och WHO-rådgivaren Johan Giesecke säger, att i slutändan kommer lika stor andel av befolkningen att dö oavsett vilken strategi länderna valt?

 

Tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke.

PODD Corona stänger gränsen - familjer tvingas isär

På ena sidan Haparanda och Sverige, på andra sidan Torneå och Finland. Tvillingstäderna sitter ihop trots att landsgränsen går mitt i städerna. Men i coronatider har Sverige och Finland olika förhållningssätt och nu sitter dubbla kravallstaket uppe för att hålla isär invånarna i städerna. Hur funkar det i en stad som delas av en riksgräns och vad betyder det för invånarna?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen