Mejla

Lena Mellin

En rejäl käftsmäll för Björklund

Publicerad:
Uppdaterad:
Jan Björklund (L).
Foto: Jerker Ivarsson
Jan Björklund (L).

Den nya mätningen från Aftonbladet/Inizio är en riktigt dålig nyhet för Jan Björklund och för Liberalerna.

Det är en rejäl käftsmäll dagen före partiets valkongress. Stödet är nere på rekordlåga 3,3 procent.

I morgon inviger Jan Björklund Liberalernas landsmöte. På en rad punkter ska Liberalernas politik putsas inför slaget om väljarna i september nästa år.

Men han gör det mot bakgrunden av en riktigt dålig höst för Liberalerna, åtminstone om man inskränker sig till att titta på stödet för partiet.

Enligt Aftonbladet/Inizio rasade stödet för partiet under 4-procentsspärren i september. Sedan dess har partiet legat parkerat på den nivån och skulle alltså inte komma in i riksdagen om det vore val nu.

Stödet i dagens mätning uppgår till 3,3 procent. Det är en katastrofsiffra, det sämsta stödet för L sedan mätningarna inleddes hösten 2014.

Felet ligger inte, som jag skrivit även tidigare, hos Jan Björklund. Han tar varje tillfälle som ges att ställa sig mitt på scenen. Han är ideologisk, en duktig debattör och talar så att man förstår vad han säger.

Partiledaren gör alltså det han ska. Men ändå går det dåligt för hans parti.

Är det då politiken det är fel på? Liberalerna vill gå med i Nato, införa ordningsbetyg, förstatliga skolan och sänka inkomstskatten. Bland annat. Det finns många som tycker så. Ändå lyfter det inte för Liberalerna, tvärtom.

Det finns helt enkelt ingen bra förklaring till Liberalernas kräftgång som alltså inleddes långt innan Moderaterna vände nedgång till uppgång genom att byta partiledare.

I den här mätningen ökar stödet för Moderaterna med hela 4,5 procentenheter. Ulf Kristersson, som varit moderatledare i 1,5 månader, borde vara jublande glad.

Men det finns smolk i glädjebägaren, i alla fall för Alliansledaren Kristersson. Samtliga andra partier i Alliansen tappar nämligen stöd även om stödet för kvartetten som helhet ökar med 2,3 procentenheter.

Men ett av partierna skulle alltså åka ur riksdagen om det vore val i dag. Och ytterligare ett lever mycket farligt. Kristdemokraterna ligger precis på 4 procent, den nivå som bestämmer om ett parti kommer in i riksdagen eller inte.

Även om Alliansen är 1,2 procentenheter större än de tre rödgröna partierna ligger en blå valseger fortfarande långt borta. Ulf Kristersson måste, tillsammans med sina kolleger på den borgerliga sidan, se till att stödet ökar även för de andra partierna. Annars blir det ingen statsministerpost.

Men titelinnehavaren, Stefan Löfven, har det inte heller så lätt. Stödet för regeringspartnern Miljöpartiet ökar visserligen i den här mätningen men bara till 4 procent. Även de gröna riskerar alltså att åka ur riksdagen i valet nästa år.

Vem ska Löfven då liera sig med? Det är, för att uttrycka sig milt, en fråga som saknar svar. Och som nog kommer att göra det till efter valet, när vi vet hur väljarna till sist lade sina röster.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

LÄS VIDARE