Mejla

Oisín Cantwell

Motståndet mot vaccinpass bör söka bättre sällskap än nazister

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Det är inte svårt att förstå varför högerextremister söker sig till demonstrationer mot vaccinpass.

Mindre begripligt är varför människor med legitima invändningar mot regeringens pandemipolitik accepterar sådant sällskap.

Polisen uppskattar att det var mellan 8 000 och 9 000 personer som i lördags samlades på Norrmalmstorg i Stockholm för att tåga till Sergels torg och protestera mot de vaccinintyg som arrangörer av offentliga tillställningar kan kräva.

Bakom den hittills största demonstrationen mot pandemins restriktioner stod Frihetsrörelsen, en något udda samling antivaxxare, nyandliga grubblare, konspirationsteoretiker med huvudena fulla med allsköns knasiga föreställningar om hur världen styrs, fotbollshuliganer och hälsoentreprenörer.

Samt högerextremister. Vilket i just detta fall innebar allt från representanter för Alternativ för Sverige, grundat av personer som uteslutits från Sverigedemokraternas ungdomsförbund, till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR.

Att komikern Peter Wahlbeck i sitt anförande på Sergels torg påstod att medier inte hade belägg för påståenden om nazistiskt deltagande i protesten samtidigt som NMR:s banderoll vajade bakom honom saknade inte oavsiktligt underhållningsvärde.

Det finns nu ingen anledning att förvånas över att nazister sökte sig till lördagens tillställning. Ända sedan de första restriktionerna infördes våren 2020 har motståndare till dem och högerextremister flirtat med varandra.

Konspiratoriskt lagda aktivister och debattörer kännetecknas inte primärt av att välja samarbetspartners med omsorg.

Och nazisterna har sökt sig till en fråga där de vet att de kan få viss folklig acceptans.

En våldsam organisation som vill störta demokratin och som hyllar Hitler har av lätt insedda skäl svårt att växa nämnvärt, men då och då dyker ämnen och plattformar upp där de kan nå ut.

Och med regeringens senaste rekommendationer och restriktioner har irritation vuxit även i kretsar som tidigare tålmodigt har accepterat att en pandemi kräver uppoffringar.

Föreställningar om att pandemin har skapats för att stater ska öka kontrollen över medborgarna sprider sig för övrigt och lockar många fler än bara högerextremister.

Demonstration mot vaccinpass som hölls i lördags.

I en demonstration som den i lördags möts således inte NMR av särskilt många invändningar.

Tvärtom, upprörda och arga människor går möjligen att rekrytera till organisationens politiska kamp och nazisterna är givetvis inte omedvetna om att pandemin har gett näring åt gamla myter om en judisk världskonspiration och att sjukdom och vaccin tjänar judiska syften.

I sociala medier har det kokat, spottats och frästs de senaste dagarna:

Den som går i samma tåg som NMR är själv nazist eller i varje fall någon form av kollaboratör.

Rättvisan i beskyllningar av det slaget går att diskutera, inte minst om de granskas i ljuset av att antalet högerextremister på sin höjd var en procent av samtliga deltagare.

Icke desto mindre finns det anledning för motståndare till vaccinpassen att fundera på hur kampen bäst förs.

Deras motstånd ställer väsentliga frågor om demokrati och om inskränkningar i vår grundläggande frihet.

Det är ett motstånd som har mycket att vinna på att bedrivas i andra sällskap än nazisters.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Av: 

Oisín Cantwell

Publisert:

LÄS VIDARE

Stor demonstration mot coronapass

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Demonstration

Alternativ för Sverige

Vaccin

Peter Wahlbeck